To καλοκαίρι είναι η εποχή που κάνουν πιο έντονη την εμφάνιση τους τα κουνούπια, τα οποία εκτός από ενοχλητικά, πολλές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνα κυρίως για τα παιδιά. Πρόκειται για έντομα που μεταφέρουν ιούς ή βακτήρια ικανά να δημιουργήσουν πυρετό, εμετούς, διάρροιες, αλλεργικές αντιδράσεις, σύγχυση κ.ά. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να τα αποφεύγουμε και να τα κρατάμε μακριά όσο περισσότερο γίνεται.
Βάλε «STOP» στα κουνούπια πριν καν εμφανιστούν
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, για το λόγο αυτό διώξε τα κουνούπια μακριά πριν καν τολμήσουν να πλησιάσουν. Δες τι πρέπει να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες να σε επισκεφτούν τα ενοχλητικά αυτά έντομα και άρα να αποφύγεις τα τσιμπήματα.
Όχι λιμνάζοντα νερά
Τα κουνούπια λατρεύουν το νερό. Τα λιμνάζοντα νερά (το στάσιμο νερό δηλαδή) είναι χώρος αναπαραγωγής για τα κουνούπια. Για το λόγο αυτό, περιόρισε στο χώρο σου όλες τις επιφάνειες ή μεγάλα αντικείμενα όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά. Φύλαγε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιείς γυρισμένα ανάποδα ή διατήρησέ τα καλυμμένα. Απομάκρυνε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ κάλυψε ή απομάκρυνε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
Επίσης, ανανέωνε και καθάριζε τακτικά το νερό στα δοχεία των κατοικίδιων ζώων. Φυσικά, το ίδιο πρέπει να κάνεις αν έχεις πουλιά σε κλουβιά φροντίζοντας να αλλάζεις το νερό τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Κάτι άλλο που επίσης βοηθάει πολύ στην πρόληψη είναι ο καθαρισμός των φύλλων που μαζεύονται στα λούκια βροχής, ενώ φρόντισε να αντικαταστήσεις τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν. Ιδιαίτερα αν υπάρχει παιδί στο σπίτι απομάκρυνε κάθε παρουσία στάσιμου νερού κοντά του όπως ποτήρια, μπιμπερό, βάζα, ή ενυδρεία.
Περιποιήσου τον κήπο σου
Τα κουνούπια γίνονται ακόμη πιο δραστήρια σε θαμνώδεις περιοχές, αφού βρίσκουν καταφύγιο στην πυκνή βλάστηση, στις φυλλωσιές κ.λπ. Γι’ αυτό κούρευε τακτικά το γρασίδι (μία ή δύο φορές την εβδομάδα), καθώς και τις φυλλωσιές. Επίσης, πότιζε τις πρωινές ώρες και φρόντιζε να μη μένει στο έδαφος πολλή υγρασία.
Όχι σκουρόχρωμα ρούχα
Τα κουνούπια έλκονται από τα σκουρόχρωμα ρούχα που απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας (από τον ήλιο), καθώς και από ρούχα με έντονα σχέδια ή έντονα χρώματα. Γι’ αυτό, ειδικά την ημέρα, προτίμησε όσο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα που θα σε κρατήσουν πιο δροσερό. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες, που δροσίζει ο καιρός, είναι προτιμότερο ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα παντελόνια.
Σίτες και κουνουπιέρες
Για να μην περνάει… κουνούπι μέσα στο σπίτι, τοποθέτησε σίτες σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού. Επιπρόσθετα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουνουπιέρες σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων. Για παράδειγμα, στα βρέφη μέχρι 6 μηνών συνήθως αντενδείκνυται η χρήση φαρμακευτικών αντικουνουπικών. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κουνουπιέρα, την οποία και θα τοποθετήσεις επιμελώς στην κούνια του μωρού. Φρόντισε να την περάσεις και κάτω από το στρώμα του παιδιού με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλείσεις εντελώς την είσοδο εντόμων στο κρεβάτι.
Κλιματιστικά και ανεμιστήρες
Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Ιδιαίτερα η χρήση ανεμιστήρων οροφής δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Προτίμησε λαμπτήρες LED κίτρινου χρώματος
Τα κουνούπια έλκονται από τις λάμπες πυρακτώσεως. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα για τους εξωτερικούς χώρους, προτίμησε λάμπες LED κίτρινου χρώματος. Εκτός ότι τα κουνούπια δεν πρόκειται να πλησιάσουν σε αυτές τις λάμπες, παράλληλα κάνεις και περισσότερη οικονομία στο ρεύμα!
Παγίδες κουνουπιών / Εντομοαπωθητικά
Οι ηλεκτρονικές παγίδες κουνουπιών και τα εντομοαπωθητικά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή «εισβολή» των κουνουπιών χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Υπάρχουν παγίδες κουνουπιών που είναι κατάλληλες τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους, όπως π.χ. είναι το ηλεκτρονικό εντομοκτόνο υψηλής τάσης United IK5906. Μερικές συσκευές χρησιμοποιούν λάμπες UVA φθορίου, οι οποίες εξοντώνουν κουνούπια και άλλα έντομα, ενώ άλλες χρησιμοποιούν υπερήχους που απλά τα απωθούν. Πάντως, αν στο μυαλό σου έχεις κάποια αυτοσχέδια λύση, όπως π.χ. να κάψεις καφέ σε αλουμινόχαρτο, καλό είναι να μην το επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους «πατέντες» είναι πολύ πιθανό να κάνουν περισσότερο κακό σε εσένα παρά στα κουνούπια.
Μάθε πότε αυξάνεται η δραστηριότητα των κουνουπιών
Η δραστηριότητα των κουνουπιών δεν είναι ίδια όλες τις ημέρες: αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Πλέον, υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιες μέρες αυξάνεται η δραστηριότητα των κουνουπιών. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια πρωτοποριακή γραμμή διαδικτυακής ενημέρωσης μέσα από την οποία μπορείς να παρακολουθείς τις αυξομειώσεις της δραστηριότητας των κουνουπιών: Ο δείκτης δραστηριότητας κουνουπιών είναι μία ένδειξη για τη δραστηριότητα των κουνουπιών σε μία περιοχή με βάση τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Ο δείκτης χρησιμοποιεί μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, ταχύτητας ανέμου και βροχόπτωσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις με ένα κλικ εδώ.
Καλό θα είναι πάντως ειδικά όσοι είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα, τις ημέρες που η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι αυξημένη, να παίρνουν περισσότερες προφυλάξεις όπως π.χ. να φοράνε μακρυμάνικες μπλούζες ή και να έχουν πάντα μαζί τους μια αντιαλλεργική κρέμα ώστε σε περίπτωση τσιμπήματος να την εφαρμόσουν άμεσα στην περιοχή.
Είναι αποτελεσματικό το «φιδάκι»;
Το «φιδάκι» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αντικουνουπικά το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ανάβουν ακόμα και μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα ανοιχτά. Είναι όντως αποτελεσματικό, αλλά καλό είναι να μην το ξαναχρησιμοποιήσεις, τουλάχιστον όχι μέσα στο σπίτι. Η καύση του σε κλειστούς χώρους είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Ωστόσο, ο καπνός που εκπέμπεται από αυτές τις σπείρες μπορεί να περιέχει ρύπους που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός από ένα αντικουνουπικό φιδάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων καρκινογόνων ουσιών.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο καπνός από ένα φιδάκι για κουνούπια είναι τοξικός όσο πάνω από 50 τσιγάρα. Ειδικότερα, η ποσότητα της φορμαλδεΰδης (επικίνδυνο καρκινογόνο) που εκπέμπεται από ένα φιδάκι για κουνούπια είναι το ίδιο υψηλή όσο εκείνη που εκπέμπεται από την καύση 51 τσιγάρων. Έτσι λοιπόν είναι προφανές ότι ο καπνός από τα φιδάκια για τα κουνούπια δημιουργεί οξείς και χρόνιους κινδύνους για την υγεία, τόσο από την βραχυπρόθεσμη, όσο και από την μακροχρόνια χρήση. Επομένως αυτό το καλοκαίρι ξεχνάμε το φιδάκι και απωθούμε τα κουνούπια με διαφορετικούς τρόπους που σίγουρα δεν περιλαμβάνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Πώς να αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο τα κουνούπια
Ορισμένα φυτά φημίζονται για την ισχυρή εντομοαπωθητική δράση τους, και μπορεί να τα έχεις ήδη στη βεράντα, στον κήπο ή ακόμα και μέσα στο σπίτι. Όπως και να ‘χει, αυτά είναι τα φυτά που υπόσχονται να κρατήσουν τα κουνούπια μακριά:
Λεβάντα
Η λεβάντα είναι γνωστή κυρίως για το άρωμά της, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλές άλλες ιδιότητες που την καθιστούν ένα από τα πιο «θαυματουργά» βότανα. Μία από τις πολλές ιδιότητες της λεβάντας είναι ότι δρα και ως ισχυρό εντομοαπωθητικό. Επομένως, μη διστάσεις να τοποθετήσεις γλαστράκια με λεβάντα στον κήπο και τη βεράντα σου ή και να ψεκάσεις τα υπνοδωμάτια με μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιό της.
Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα που στολίζει μπαλκόνια και κήπους, ενώ συνήθως έχει περίοπτη θέση και στην κουζίνα. Μάλιστα, είναι από τα φυτά που δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Απλώς απαιτεί φως, χωρίς να είναι εκτεθειμένο απευθείας στον ήλιο, καθώς μαραίνονται τα φύλλα του. Εκτός από αρωματικό βότανο, ο βασιλικός αποτελεί και φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Αρκεί δηλαδή που υπάρχει στη βεράντα μας. Βέβαια μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα φύλλα του για να φτιάξεις ένα εύκολο αντικουνουπικό διάλυμα: κοπάνησε μερικά φύλλα βασιλικού στο γουδί, στη συνέχεια ρίξε λίγο λευκό ξίδι και ανακάτεψε καλά. Ρίξε το μείγμα σε ένα μπολ και τοποθέτησε το στο χώρο στον οποίο θέλεις να αποτρέψεις μια πιθανή εισβολή κουνουπιών.
Δυόσμος
Εάν δεν έχεις βασιλικό… σίγουρα θα έχεις δυόσμο! Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που κάνει γευστικά θαύματα στην κουζίνα, ενώ παράλληλα απωθεί τα κουνούπια. Βάλε μια γλάστρα στη βεράντα και ένα γλαστράκι στην κουζίνα, θα σου χρειαστεί!
Δεντρολίβανο
Ακόμη ένα βότανο με πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Το δεντρολίβανο νοστιμίζει το φαγητό μας, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, τονώνει τη μνήμη και μας προστατεύει από τα κουνούπια! Με πιο απλά λόγια, αυτό το εκπληκτικό βότανο δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σου.
Βανίλια
Μια ακόμη μυρωδιά που δεν αντέχουν τα κουνούπια είναι αυτή της καθαρής βανίλιας. Βάλε κλαράκια βανίλιας στον περιβάλλοντά χώρο ή τρίψε τη στο δέρμα σου.
Λυγαριά
Η λυγαριά είναι διαδεδομένος θάμνος στην ελληνική ύπαιθρο και τα φύλλα της έχουν εντομοαπωθητική δράση. Πάρε μερικά φύλλα και ρίξε τα σε ένα δοχείο που έχει ψεκαστήρα. Γέμισε το μέχρι τη μέση με καθαρό νερό και ψέκασε στο σώμα σου ή και στα υπνοδωμάτια.
Η συνταγή της γιαγιάς
Το παρακάτω φυσικό εντομοαπωθητικό είναι μια από τις πολλές συνταγές των γιαγιάδων μας, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
Σε ένα μικρό μπολ βάλε 25 γρ. δεντρολίβανο, 25 γρ. λεβάντα, 25 γρ. φασκόμηλο και 25 γρ. μελισσόχορτο. Στη συνέχεια σκέπασέ τα με λευκό ξίδι και άφησέ τα για τουλάχιστον 4 μέρες σε δροσερό σημείο, π.χ. σε ένα ντουλάπι που να μην το «χτυπάει» ο ήλιος, φροντίζοντας να το ανακατεύεις 2-3 φορές την ημέρα. Έπειτα το σουρώνεις και προσθέτεις 100 γραμμάρια καθαρό (δηλαδή λευκό) οινόπνευμα. Τώρα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως φυσικό αντικουνουπικό. Απλά, αλείφεις το δέρμα σου και τα κουνούπια εξαφανίζονται.
Πλέον γνωρίζεις τους τρόπους που θα σε βοηθήσουνε να απολαύσεις το καλοκαίρι σου… χωρίς την ενοχλητική «συντροφιά» των κουνουπιών!