Φρούτα και λαχανικά στην παιδική διατροφή

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τα φρούτα και τα λαχανικά δυστυχώς δεν είναι η πρώτη διατροφική επιλογή των παιδιών. Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για κανέναν. Υπάρχει άραγε τρόπος να τα ενθαρρύνουμε ώστε να τρώνε περισσότερα;

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους γονείς όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν 3 φρούτα την ημέρα και 2 μικρές σαλάτες με ποικιλία χρωμάτων. Έτσι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία τους. Πόσα παιδιά άραγε ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μόνο το 21% των παιδιών καταναλώνει τις ημερήσιες συνιστώμενες μερίδες. Τα περισσότερα τα αποφεύγουν κι οι γονείς αναγκάζονται να εφευρίσκουν τρόπους για να τα δελεάσουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνεχόμενη έκθεση των παιδιών στις συγκεκριμένες τροφές μπορεί να αυξήσει την ποσότητα που καταναλώνουν. Βέβαια, απαιτείται υπομονή. ‘Ενα παιδί μπορεί να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με μια νέα τροφή τουλάχιστον 10-15 φορές πριν αποφασίσει να τη δοκιμάσει. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ κουραστική. Όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και οι φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πράγματι, όταν τα παιδιά βλέπουν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών σε βιβλία, αυξάνεται η επιθυμία τους να τα δεχτούν στη δίαιτά τους.

Μερικές ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν:

  • Παίρνουμε τα παιδιά μαζί μας στο μανάβικο, στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή αγορά και τους δίνουμε τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα ό,τι τους αρέσει.
  • Ζητάμε από τα παιδιά να προτείνουν εκείνα πώς να μαγειρέψουμε τα λαχανικά, επιλέγοντας συνταγές μέσα από βιβλία και έντυπα ή από το διαδίκτυο (για πιο μεγάλα παιδιά).
  • Συνοδεύουμε τα φαγητά στο τραπέζι με όμορφες και ευπαρουσίαστες γαρνιτούρες λαχανικών.
  • Αγοράζουμε στα παιδιά βιβλία με φωτογραφίες φρούτων, λαχανικών και άλλων θρεπτικών φαγητών.
  • Διακοσμούμε το σπίτι μας με φρούτα και λαχανικά που τοποθετούμε σε ωραίες πιατέλες ή σκεύη και αφήνουμε σε σημεία όπου προσεγγίζουν εύκολα τα παιδιά.
  • Δεν απελπιζόμαστε. Επιμένουμε και βάζουμε κάθε φορά από μια μικρή ποσότητα λαχανικών στα πιάτα τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δούμε αποτελέσματα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω.
  • Χρησιμοποιούμε άφθονα λαχανικά στις σάλτσες των φαγητών μας και στην ανάγκη τα πολτοποιούμε για να μην τα ξεχωρίζουν εύκολα.
  • Τέλος, όσα τρικ κι αν εφεύρουμε δεν υπάρχει περίπτωση να φάνε τα παιδιά μας φρούτα και λαχανικά εάν δεν δουν τους γονείς τους να τα τρώνε μαζί τους στο τραπέζι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη