Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αυτό το σαλάμι δεν προορίζεται για μεζές αλλά για επιδόρπιο αφού είναι σοκολατένιο, γεμισμένο με μπισκότα, καβουρντισμένα αμύγδαλα και αρωματισμένο με καφέ espresso.
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 2 δόσεις καφέ espresso
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 ¼ φλιτζάνι κακάο
- 1 πακέτο μπισκότα αμαρέτι σπασμένα σε κομμάτια
- 75 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε πρώτα τους 2 καφέδες για να προλάβουν να κρυώσουν. Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
2. Ρίχνουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το κονιάκ ανακατεμένο με τον ένα από τους δύο καφέδες. Χτυπάμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
3. Σπάμε τα μπισκότα σε κομμάτια και τα ραντίζουμε με το δεύτερο espresso. Ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας πρώτα τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και μετά τα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά..
4. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το γλυκό. Το στρώνουμε όμορφα και το βάζουμε στο ψυγείο, να κρυώσει λίγο.
5. Πριν σταθεροποιηθεί εντελώς το βγάζουμε από το ψυγείο και το ρολάρουμε πάνω κάτω στον πάγκο ώστε να του δώσουμε κυλινδρικό σχήμα σαν σαλάμι.
6. Τυλίγουμε το γλυκό στο χαρτί, δένουμε με σπάγκο για να μοιάζει περισσότερο με σαλάμι και το αφήνουμε στο ψυγείο.
7. Σερβίρουμε ξετυλίγοντας λίγο λίγο και κόβοντας σε φέτες.