|  | 

Κουζίνα

Πάσχα στην πόλη

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Για να ευχαριστηθείς το Πάσχα και να νιώσεις παραδοσιακά κάθε έθιμο δεν χρειάζεται απαραίτητα να σουβλίσεις στην ύπαιθρο. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση και η καλή παρέα πάνω απ’ όλα. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται. Ο φούρνος και οι εστίες μας να είναι καλά.

 

Μαγειρίτσα παραδοσιακή

 

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 κιλό αρνί μπούτι ή χεράκι, κομμένο σε μερίδες
  • 1 αρνίσια συκωταριά
  • 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ξερό
  • 1 μεγάλο ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 1 μεγάλη κ.σ. κορν φλάουρ

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό ρίχνουμε το αρνί για να βράσει. Στο μεταξύ, πλένουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και αφού κρυώσει λίγο την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά περίπου.
  3. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Αφού κρυώσει λίγο το ψιλοκόβουμε. Σουρώνουμε τον ζωμό που έβρασε και τον ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας μαζί με τη συκωταριά, τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και η συκωταριά. Προσθέτουμε το ρύζι τα τελευταία 15 λεπτά.
  5. Για το αυγολέμονο χτυπάμε τα αυγά στον πολυκόφτη ή στο μίξερ χειρός μέχρι να αφρίσουν καλά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιών και το κορν φλάουρ. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και ύστερα παίρνουμε με μια κουτάλα, ζουμί από τη μαγειρίτσα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη μαγειρίτσα, ανακινούμε την κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή πασπαλίζοντας με φρεσκοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Μαρουλοσαλάτα με σφιχτά αυγά

 

Υλικά για 5 άτομα

  • 1 μαρούλι
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • Μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος ψιλοκομμένα
  • 3-4 αυγά βρασμένα και καθαρισμένα
  • ½ φλιτζανιού αρακά βρασμένο
  • ½ φλιτζάνι φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα κι ελαφρώς βρασμένα (προαιρετικά)

 

Για το λαδολέμονο

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • ½ κ.γ. μέλι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα μαρουλόφυλλα σε νερό με λίγο ξίδι. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο το δυόσμο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε από πάνω τα βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, τον αρακά και τα φασολάκια αν χρησιμοποιήσουμε.
  5. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το αλάτι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
  6. Περιχύνουμε τη σαλάτα τελευταία στιγμή με το λαδολέμονο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

Τάρτα με κολοκυθάκια, σπαράγγια, μπρόκολο και φέτα

Υλικά για 1 ταρτιέρα (με διάμετρο 24-26εκ.)

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κολοκυθάκι σε φέτες
  • 10 σπαράγγια καθαρισμένα
  • 10 μπουκετάκια μπράκολο
  • 350 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό μέχρι να πάρει βράση και ζεματάμε πρώτα το μπρόκολο για 3 λεπτά. Αφαιρούμε τα κομμάτια από το μπρόκολο με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε στην άκρη μέσα σε νερό με πάγο και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα σπαράγγια.
  2. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο με 1 κουταλιά από το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το κολοκύθι να μαλακώσουν ελαφρά και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε μέσα ένα ένα τα φύλλα της κρούστας σταυρωτά, βουτυρώνοντάς τα απαλά με ένα πινέλο. Αφήνουμε να εξέχουν από την ταρτιέρα. Στο τέλος βουτυρώνουμε και τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν και τις γυρίζουμε προς τα μέσα δημιουργώντας γύρω από την τάρτα ένα μικρό τείχος.
  4. Μέσα σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι και το αυγό. Στρώνουμε την περισσότερη ποσότητα από το μείγμα της φέτας πάνω από τα φύλλα στη βάση της τάρτας, απλώνουμε τα κρεμμυδάκια με τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα σπαράγγια, κόβοντάς τα στη μέση. Έτσι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με πράσινα λαχανικά.
  5. Πασπαλίζουμε από πάνω το μείγμα της φέτας που κρατήσαμε και ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της βάσης.

 

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 αρνίσιο μπούτι (2 κιλά)
  • 1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες κυδωνάτες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κυβάκια
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο
  • ½ ποτήρι μπίρα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στο ταψί το δεντρολίβανο. Κόβουμε 2 σκελίδες σκόρδου σε μπαστούνια, τρυπάμε το μπούτι του αρνιού σε μερικά σημεία και τις βάζουμε μέσα. Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνάκι, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και από τις δύο πλευρές και το βάζουμε στο ταψί, πάνω από το δεντρολίβανο.
  2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις πατάτες με λίγη μουστάρδα και ανάλογο αλατοπίπερο. Τις προσθέτουμε στο ταψί μαζί με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε ξανά ελαφρά και σκορπάμε παντού το βούτυρο. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και το χυμό των λεμονιών.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ ώρα.
  4. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε την μπίρα, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το ζουμί του ταψιού και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, ανακατεύοντας μια φορά στο ενδιάμεσο, μέχρι να ροδίσουν καλά το αρνάκι και οι πατάτες.

 

Τσίζκεικ με φράουλες

Αυτό το γλυκό αντιπροσωπεύει την ίδια την άνοιξη γι' αυτό δεν λυπόμαστε τα υλικά. Επιλέγουμε τις πιο φρέσκες φράουλες, εξαιρετικό βούτυρο και καλό τυρί κρέμα. Στο τελείωμα προσθέτουμε σάλτσα από φρέσκες φράουλες. Το καλύτερο επιδόρπιο ακόμη και την ημέρα του Πάσχα!

Υλικά για μια φόρμα (Διάμετρος: 23εκ.)

Για τη βάση

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 250 γρ. μπισκότα digestive

 

Για την επικάλυψη

  • 500 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. λικέρ μαστίχας
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

 

Για την κρέμα

  • 600 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 ζελατίνες μικρές ή 5 γρ. σκόνη (μισό φακελάκι)
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • 2-3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη ή 4 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη βάση μιας ανοιγόμενης αντικολλητικής φόρμας για κέικ διαμέτρου 23 εκ. και το στερεώνουμε στη βάση της μαγκώνοντάς το και κλείνοντας με τη σούστα.
  2. Χτυπάμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Με αυτό καλύπτουμε τη βάση της φόρμας πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να γίνει συμπαγές. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Στο μεταξύ κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις βγάλουν τα ζουμιά τους και πάρουν βράση ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και μετράμε 3 λεπτά. Ρίχνουμε τότε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια τελευταία βράση και να πήξει. Τη μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε καλά λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση στύβουμε τις ζελατίνες και τις ανακατεύουμε στην καυτή κρέμα να λιώσουν.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λικέρ και τη σκόνη της μαστίχας, τη ζάχαρη, το μείγμα της ζελατίνας και 4-5 κουταλιές μείγμα φράουλας. Εξακολουθούμε να χτυπάτε μέχρι να γίνουν αφράτο ομοιογενές μείγμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα του τυριού πάνω από τη μπισκοτένια βάση και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί.
  7. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε το cheesecake σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

 

Δείτε ακόμη