|  | 

Κουζίνα

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Συμβουλές και ιδέες για να γίνει η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής χαλαρή και νόστιμη.

Κάποιοι νήστεψαν όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, άλλοι περιμένουν τη Μεγάλη Εβδομάδα να το κάνουν κι έτσι η Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά με νηστεία και μεγάλες προσδοκίες ότι δεν θα λυγίσουμε μέχρι την Ανάσταση. Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες και συνταγές για να βγάλουμε την εβδομάδα ασπροπρόσωποι.

 

Πρακτικές συμβουλές

Η νηστεία θέλει καλοπέραση και σωστή οργάνωση, έτσι ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα και για να μαγειρέψουμε αλλά και για να έχουμε κάτι για τσιμπολόγημα. Ρίξε μια ματιά παρακάτω και οργανώσου. Μια βόλτα στη λαϊκή είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά αν δεν έχεις όρεξη για βόλτες κάνε την παραγγελία σου εγκαίρως και διαδικτυακά.

  • Προμηθευόμαστε άφθονα λαχανικά, κρεμμύδια, σκόρδα και πατάτες γιατί θα χρειαστούμε πολλά όλη την εβδομάδα στα μαγειρέματά μας.
  • Φροντίζουμε να έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας κάποια ζυμαρικά, ρύζι και το αγαπημένο μας όσπριο για να κάνουμε τους συνδυασμούς μας.
  • Επιλέγουμε το θαλασσινό που προτιμάμε (καλαμαράκια, σουπιές, γαρίδες, χταπόδι) που το προμηθευόμαστε φρέσκο ή κατεψυγμένο.
  • Το καλό ψωμί είναι απαραίτητος συνοδός σε όλα τα νηστίσιμα πιάτα, οπότε έχουμε διαθέσιμο πάντα το αγαπημένο της οικογένειας ή φτιάχνουμε το δικό μας.
  • Η ταραμοσαλάτα, το χούμους και η μελιτζανοσαλάτα είναι νηστίσιμα και μπορούμε να φτιάξουμε ένα από αυτά ώστε να υπάρχει σαν συνοδευτικό στο τραπέζι.
  • Οι ελιές, τα σαλατικά, τα τουρσιά - αν σου αρέσουν αλλά και το καλό ελαιόλαδο τέτοιες ώρες είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.
  • Το ταχίνι καλό είναι να μην λείπει τέτοιες μέρες από το σπίτι, όπως και κάποια παξιμαδάκια ή κριτσίνια.
  • Αν δεν αντέχουμε χωρίς τυρί υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αγορά με διάφορα υποκατάστατα που δεν προέρχονται από γάλα.
  • Βάζουμε στο πρόγραμμα να φτιάξουμε νηστίσιμα κουλουράκια ή κάποιο κέικ σαν συνοδεία του καφέ.

 

 

Μερικές ιδέες για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα

 

Μεγάλη Δευτέρα (ξεκινάμε με λαδερό)

  1. Τουρλού λαχανικών με ελιές
  2. Αγκινάρες με αρακά και πατάτες αλα πολίτα

 

Μεγάλη Τρίτη (Ό,τι πρέπει για όσπρια)

  1. Ρεβιθάδα στη γάστρα
  2. Φακές σούπα

 

Μεγάλη Τετάρτη (τα θαλασσινά στο πιάτο)

  1. Σουπιές με σπανάκι
  2. Καλαμαράκια φρικασέ (χωρίς αυγολέμονο)

 

Μεγάλη Πέμπτη (ώρα για νηστίσιμη μακαρονάδα)

  1. Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας
  2. Πένες με λαχανικά κι ελιές

 

Μεγάλη Παρασκευή (κάποιοι νηστεύουν και το λάδι)

  1. Ταχινόσουπα με ψιλοκομμένα λαχανικά
  2. Πατάτες γιαχνί

 

Μεγάλο Σάββατο (το ρύζι βρίσκει πάντα παρέα στο τραπέζι)

  1. Λαχανόρυζο
  2. Πρασόρυζο

 

Οι Συνταγές μας

 

 

Ζεστή σαλάτα με φακές, λαχανικά και γαρίδες με σος ταχινιού

Μια αλλιώτικη σαλάτα με πρωταγωνιστές φακές και γαρίδες στο τηγάνι που πλαισιώνονται από λαχανικά και φρέσκα αρώματα.

 

Υλικά

  • 250γρ. φακές χοντρές
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 12 γαρίδες
  • 1 φλιτζάνι φασολάκια πράσινα κατεψυγμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 100γρ. φύλλα από σπανάκι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο

 

Για τη σος

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • Λίγο νερό
  • 2 λάιμ χυμό και ξύσμα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις φακές σε σκέτο νερό για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο σε φρέσκο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας μην σκάσει η φλούδα τους και λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές αρχικά. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του, τα φασολάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι) και στεγνώσουν τα υγρά του τηγανιού.
  3. Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες στο τηγάνι και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και τελευταία ρίχνουμε στο τηγάνι το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τις φακές και ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  4. Αραιώνουμε το ταχίνι με λίγο νερό και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό των λάιμ. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με ψικολομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Patatas bravas

Μια ισπανική συνταγή που στην πατρίδα της θεωρείται μεζές. Εμείς θα τις σερβίρουμε σαν συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο για να δώσουμε στη νηστεία μας πικάντικο τόνο κι ευρωπαϊκό αέρα.

 

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για την πικάντικη σάλτσα ντομάτας

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο όσο σου αρέσει
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις απλώνουμε στο ταψί. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους και να μαλακώσουν.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
  3. Ρίχνουμε το κονκασέ της ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  4. Όταν βγουν οι πατάτες από τον φούρνο τις μεταφέρουμε σε πιατέλα ή πιάτα και περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτας και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι μανιτάρια και μυρωδικά

Τα αγαπημένα μας γεμιστά κολοκυθάκια στη νηστίσιμη εκδοχή τους δίνουν ρεσιτάλ νοστιμιάς αποδεικνύοντας πως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά με τον κιμά.

 

Υλικά για 4-5

  • 12-15 μεσαία κολοκυθάκια χοντρά
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 250γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο ξυσμένο
  • φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • Ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 15 φύλλα δυόσμου
  • 3-4 φλιτζάνια νερό

 

Για την κρέμα λεμονιού

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3-4 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το μπροστινό κοτσάνι από τα κολοκυθάκια (το κρατάμε στην άκρη) και ελάχιστο από το πίσω μέρος τους αφαιρώντας το μικρό κοτσανάκι. Αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους με κουταλάκι ή με τον εκπυρηνωτή των μήλων.
  2. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και μετά το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο και τότε προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο. Εξακολουθούμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια.
  3. Προσθέτουμε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια, το τριμμένο καρότο και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τότε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού, ανάλογο αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι όλο το νερό. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού και αφού δοκιμάσουμε και χρειάζεται, επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια σχεδόν μέχρι πάνω και κλείνουμε την τρύπα με το κοτσάνι που κρατήσαμε, κόβοντάς το λίγο στα μέτρα της τρύπας.
  5. Τοποθετούμε τα κολοκύθια σε ταψί (που να τα χωράει σχεδόν ακριβώς) ή σε γάστρα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε στο ταψί νερό μέχρι να καλύπτει τα κολοκυθάκια μέχρι τη μέση. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού τρυπάμε τη σάρκα από κάθε κολοκυθάκι 5-6 φορές.
  6. Σκεπάζουμε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα απλώς τη σκεπάπουμε με το καπάκι της. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά 2 φλιτζάνια ζωμό τουλάχιστον από το φαγητό και το περνάμε από σουρωτήρι.
  7. Για την κρέμα: ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο ρίχνουμε κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε τον στραγγισμένο ζωμό και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια μέχρι να αρχίζει να πήζει η κρέμα.
  8. Τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο άνηθο στην κρέμα και αλατοπίπερο αν χρειάζεται και συνοδεύουμε τα κολοκυθάκια στο τραπέζι με αυτή.

 

Δείτε ακόμη