Ιμάμ Μπαϊλντί

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που φτιάχνουμε μόνο με τις καλύτερες καλοκαιρινές μελιτζάνες και ντομάτες. Για να γίνει «μέλι» εκτός από τα καλύτερα υλικά εποχής χρειάζεται να σοτάρουμε υπομονετικά τα κρεμμύδια και να ψήσουμε καλά τις μελιτζάνες.

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 8 μελιτζάνες στενόμακρες
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χαράζουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους, προσέχοντας να μην φτάσει το μαχαίρι ως στον πάτο τους. Τις ανοίγουμε και τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια με το σκόρδο, την πιπεριά και το αλάτι. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να μελώσουν και να μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε. Αφού πάρουν 2-3 βράσεις κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί να τις χωράει ακριβώς και ανοίγουμε προσεκτικά τη σχισμή για να τις γεμίσουμε. Προσθέτουμε τη γέμιση πατώντας την για να χωρέσει καλά και όση περισσέψει τη μοιράζουμε από πάνω μαζί με το λάδι του τηγανιού.
  5. Βάζουμε το ταψί με τις μελιτζάνες ξανά στον φούρνο και ψήνουμε στους 200οC για 45 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν οι άκρες των πάνω κρεμμυδιών.

 

Σημείωση: Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ½ φλιτζάνι μαύρη σταφίδα κορινθιακή και 50 γρ. κουκουνάρι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη