Από την Ιωάννα Σταμούλου
Απολαυστικά κεκάκια φουλ σοκολατένια για να τα χαρίσουμε μαζί με ένα μπουκέτο ανοιξιάτικα λουλούδια αυτή την Κυριακή στις μαμάδες μας που γιορτάζουν.
Υλικά για 12 κεκάκια
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125 γρ. βούτυρο
- 100 ml νερό
- 2 αβγά
- 135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 βανιλίνη
- 125 γρ. ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. έτοιμη πραλίνα φουντουκιού τύπου μερέντα
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε το γλάσο της επικάλυψης για να κρυώσει: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την καυτή κρέμα. Ανακατεύουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το αφρατεύουμε με την πραλίνα.
- Το μεταφέρουμε σε κορνέ με κατσαρή μύτη μπροστά και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
- Για τα κεκάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα και τοποθετούμε 12 χαρτάκια στις υποδοχές ενός ταψιού για μάφινς.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
- Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αβγά να αφρατέψουν και ανακατεύουμε μέσα το λιωμένο μείγμα της σοκολάτας, το ξύσμα του πορτοκαλιού ή τη βανιλίνη και μετά το μείγμα με το αλεύρι.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 φορμάκια σιλικόνης για μάφινς και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν ως μέσα και να φουσκώσουν.
- Τα ξεφουρνίζουμε και τα μεταφέρουμε σε σύρμα για να κρυώσουν. Τα διακοσμούμε με ροζέτες από το γλάσο που ετοιμάσαμε. Διατηρούνται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.