Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια ιδιαίτερα νόστιμη μους σοκολάτας αρωματισμένη με espresso και πορτοκάλι, σερβιρισμένη σε ποτήρια μαζί με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και μπισκότα.
Υλικά για 6 άτομα
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου oreo
- 1 δόση καφέ espresso
- 250 γρ. κουβερτούρα 70% σε κομματάκια
- 500 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. νερό
- 1 διπλό espresso
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κ.σ. μαύρο ρούμι
- 4 κρόκοι αυγών
- 1 αυγό ολόκληρο
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη διπλή δόση του espresso και το αφήνουμε να κρυώσει.
2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ανά διαστήματα.
3. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι.
4. Παράλληλα χτυπάμε τους κρόκους και το ολόκληρο αυγό στο μίξερ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά το καυτό σιρόπι και το ρίχνουμε σε συνεχή ροή συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να τριπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο και να ασπρίσει.
5. Ανακατεύουμε το ρούμι με τον καφέ και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για λίγο ακόμη να ενσωματωθούν.
6. Ρίχνουμε και τη λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθεί.
7. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Κρατάμε στην άκρη μια ποσότητα ίση με 12 κουταλιές της σούπας κι ενώνουμε την υπόλοιπη στο μείγμα με τη μους ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
8. Βάζουμε τα μπισκότα σε μια σακούλα με φερμουάρ και τα χτυπάμε με τον πλάστη για να σπάσουν σε κομματάκια, αλλά προσέχουμε να μην γίνουν σκόνη. Τα ραντίζουμε με τον espresso να αρωματιστούν.
9. Μοιράζουμε το περισσότερο μείγμα της μους σε 6 ποτήρια και κάνουμε μια στρώση με μπισκότα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μους, διακοσμούμε με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε τα ποτήρια στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
10. Σερβίρουμε γαρνίροντας το κάθε ποτήρι με λίγο τριμμένο μπισκότο.