O δεκάλογος του Lunch box

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα σχολεία ανοίγουν κι εδώ σας έχουμε τις 10 + 1 πιο χρήσιμες συμβουλές για το σχολικό κολατσιό των παιδιών.

 

 

Το κολατσιό είναι το απαραίτητο εκείνο μικρό γεύμα που θα κρατήσει το παιδί μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, θα του δώσει ενέργεια στην τάξη, στο διάβασμα ή στο παιχνίδι και δεν θα το βαρύνει εμποδίζοντάς το στις δραστηριότητες του. Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, μαζί με το παιδί και τη σχολική τσάντα, σχολείο θα πάει και το καλαθάκι του κολατσιό. Πολλές μαμάδες έρχονται σε απόγνωση κάθε φορά που πρέπει να το γεμίσουν. Ας ρίξουμε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές και είναι σίγουρο πως δεν θα προβληματιστούμε ξανά:

  1. Το κολατσιό του σχολείου πρέπει να είναι υγιεινό, ελαφρύ και μικρό σε ποσότητα ώστε να μην βαραίνει το στομάχι του μαθητή.
  2. Να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα είτε μέσα σε φαγητοδοχείο είτε τυλιγμένο μέσα σε χαρτί κουζίνας και αλουμινόχαρτο.
  3. Να είναι εύκολα διαχειρίσιμο από το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να τρώει χωρίς να λερώνεται.
  4. Να μην έχει φόβο να αλλοιωθεί εύκολα και να δημιουργήσει προβλήματα στο παιδί ή να το κάνει να αρρωστήσει. Αποφεύγουμε λοιπόν κατά τους ζεστούς μήνες να δίνουμε στο παιδί φρέσκα γαλακτοκομικά ή προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο.
  5. Το κολατσιό πρέπει να έχει ποικιλία έτσι ώστε το παιδί να μην βαριέται τα ίδια και τα ίδια. Φροντίζουμε λοιπόν να δίνουμε διαφορετικό κολατσιό κάθε μέρα.
  6. Το σπιτικό κολατσιό φτιαγμένο από τα χέρια της μαμάς αν και μη τέλειο, είναι το καλύτερο: Διάφορες πίτες, κέικ, μάφινς, μπισκότα, σάντουιτς και τοστ είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή.
  7. Αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε κάτι δικό σας είναι προτιμότερο ένα σουσαμένιο κουλούρι ή ψωμί και τυρί παρά οποιοδήποτε έτοιμο προϊόν αμφιβόλου ποιότητας που θα γεμίσει το στομάχι του παιδιού με περιττές θερμίδες που δεν θα του προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό.
  8. Τα σάντουιτς είναι πάντα μια καλή ιδέα και μπορούμε να τα ετοιμάζουμε από το βράδυ, τυλιγμένα σε χαρτί και αλουμινόχαρτο και να τα κρατάμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη.
  9. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στο καλαθάκι κάποιο φρούτο ή λαχανικό εποχής, πλυμένο κι έτοιμο για κατανάλωση.
  10. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στο καλαθάκι ένα μπουκαλάκι με νερό.
  11. Ενθαρρύνουμε το παιδί να τρώει το κολατσιό του καθιστό και όχι όρθιο, αλλιώς είναι σίγουρο πως θα του πέσει κάτω. Ζητάμε μάλιστα από τη δασκάλα να βοηθήσει σε αυτό.

Μπορείς να δεις ακόμη