Οι καλύτερες μαρμελάδες του καλοκαιριού

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Συνταγές για μαρμελάδα βερίκοκο, κεράσι και ροδάκινο για να διατηρήσουμε το καλοκαίρι σε βάζα!

Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά

  • κιλό βερίκοκα
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι χυμός
  • 2 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε στα τέσσερα και τα αδειάζουμε εναλλάξ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
  2. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε τα φρούτα σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνοντας τη φωτιά για να μην υπάρχει πολύ έντονος βρασμός και πιτσιλάει παντού η μαρμελάδα, αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα όποτε είναι απαραίτητο κι ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει διαφανής και γυαλιστερή προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
  4. Μοιράζουμε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζουμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Πώς αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα

Σαπουνίζουμε, ξεβγάζουμε και βράζουμε τα βάζα και τα καπάκια τους μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό (να τα σκεπάζει) για 15 λεπτά. Το νερό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει γιατί αλλιώς μπορεί να σπάσουν τα βάζα. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους100οC. Βγάζουμε και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα καπάκια τους πάνω σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τα βάζουμε στο φούρνο μαζί με την πετσέτα για 15 λεπτά ακόμη.

 

Μαρμελάδα κεράσι

Υλικά

  • κιλό κεράσια (καθαρό βάρος)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι χυμός

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα κεράσια, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο κρατώντας τα ζουμιά τους και τα ζυγίζουμε. Ύστερα τα τοποθετούμε σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη μέσα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
  2. Αφήνουμε μερικές ώρες να βγάλουν κι άλλα ζουμιά τα κεράσια και μετά τα λιώνουμε ελαφρά με την πρέσσα του πουρέ ή τα ζουλάμε με το χέρι.
  3. Ύστερα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση η μαρμελάδα. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην υπάρχει πολύ έντονος βρασμός και πιτσιλάει παντού η μαρμελάδα, αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα όποτε είναι απαραίτητο κι ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει διαφανής και γυαλιστερή προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
  5. Μοιράζουμε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζουμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

 

 

Μαρμελάδα ροδάκινο

Υλικά

  • 500 γρ. ροδάκινα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια (καθαρό βάρος)
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι χυμός

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τα ροδάκινα σε μια κατσαρόλα ευρύχωρη και με βαρύ πάτο σε εναλλάξ στρώσεις με τη ζάχαρη.
  2. Την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά κι αφού πάρει βράση ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να γίνει μέτριος ο βρασμός για να μην υπάρχει πολύ έντονος κοχλασμός και πιτσιλάει παντού η μαρμελάδα.
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια της μαρμελάδας όταν είναι απαραίτητο. Στο μεταξύ φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά τη μαρμελάδα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει μια διαφανής και γυαλιστερή μάζα, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
  5. Μοιράζουμε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάμε τα βάζα από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο. Σημείωση: Αν θέλουμε τη μαρμελάδα εντελώς λεία, την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα, όσο ακόμα είναι καυτή και πριν τη μοιράσουμε σε βάζα.

Μπορείς να δεις ακόμη