Οργάνωση γιορτινού μενού

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Πώς να οργανώσω και να προετοιμάσω το γιορτινό τραπέζι με το μικρότερο δυνατό άγχος.

Όταν αποφασίσουμε να ανοίξουμε το σπίτι μας για τις γιορτές και να μαγειρέψουμε για την οικογένεια και τους φίλους μας, πρέπει πρώτα από όλα να λάβουμε υπόψη κάποιους αντικειμενικούς παράγοντες:

  1. Πόσοι αλήθεια χωράνε στο σπίτι μας με άνεση ώστε να περάσουμε όλοι καλά;
  2. Πόσους θέλουμε πραγματικά κοντά μας;
  3. Θα σερβίρουμε καθιστό δείπνο ή θα κάνουμε μπουφέ;
  4. Θα αναλάβουμε μόνοι μας όλο το μαγείρεμα ή θα φέρουν κι οι καλεσμένοι μας από κάτι;

 

Ετοιμάζουμε τη λίστα των καλεσμένων

Αφού δώσουμε απάντηση στα πρώτα βασικά ερωτήματα, είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε τη λίστα των καλεσμένων. Γραπτώς για να τους βλέπουμε στο χαρτί. Θα υπάρχουν και παιδιά ανάμεσά τους; Κι αν ναι, πόσα και τι ηλικίας; Μήπως μπορούν να καθίσουν μόνα τους ξεχωριστά;

 

Τσεκάρουμε αν υπάρχουν διατροφικές ιδιαιτερότητες

Δεν έχει νόημα να ετοιμάσουμε φαγητά που ίσως να μην μπορούν να καταναλώσουν οι καλεσμένοι μας γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν ανάμεσά τους υπάρχουν κάποιοι με διατροφικές ιδιαιτερότητες. Τι μπορεί να είναι αυτές; Να είναι vegan ή vegetarian, να έχουν κάποια αλλεργία, να αποφεύγουν τη γλουτένη, να απεχθάνονται τα τυριά, να μην τρώνε χοιρινό κλπ. Πρέπει λοιπόν πριν ετοιμάσουμε το μενού μας, να τις λάβουμε υπόψιν, έτσι ώστε να βρουν όλοι να φάνε κάτι νόστιμο και χορταστικό στο τραπέζι μας, γιατί αλλιώς θα στεναχωρηθούμε όλοι.

 

 

Βγάζουμε το μενού

Όταν ετοιμάζουμε το μενού εκτός από τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των συνδαιτυμόνων λαμβάνουμε υπόψιν και τις δικές μας δυνατότητες. Όχι μόνο τις μαγειρικές, αλλά και της κουζίνας μας. Μαγειρεύουμε λοιπόν απλές συνταγές και δοκιμασμένες. Αποφεύγουμε πολύπλοκες παρασκευές και συνταγές αμφιβόλου προέλευσης ή που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Δεν γίνεται να βάλουμε στο μενού μόνο φαγητά φούρνου, πρέπει να υπάρχουν και φαγητά που θα γίνουν και στις εστίες ισομοιράζοντας και εξισορροπώντας έτσι τους χρόνους προετοιμασίας και μαγειρέματος. Κάποιες απλές και σίγουρες τακτικές είναι οι εξής:

  • Αν υπάρχουν παιδιά στην παρέα, θυμόμαστε να βάλουμε στο μενού και πιάτα που τρώνε με χαρά, όπως ζυμαρικά, κοτόπουλο, πατάτες, πιτάκια κλπ.
  • Δεν κάνουμε σαλάτες με τυριά κι αλλαντικά, έτσι ώστε να μπορούν να καταναλωθούν από όλους. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα σερβίρουμε ξεχωριστά ώστε να προσθέτει στο πιάτο του όποιος θέλει.
  • Ετοιμάζουμε ξεχωριστά τις γαρνιτούρες, δηλαδή χώρια οι ψητές πατάτες και τα λαχανικά από το κρέας, χώρια το κριθαράκι από το μοσχάρι του γιουβέτσι ώστε να μπορούν να τις φάνε όλοι.
  • Αν έχουμε vegan στην παρέα αποφεύγουμε το βούτυρο και μαγειρεύουμε τα πάντα με λάδι, ενώ δεν παραλείπουμε από το μενού μια πλούσια οσπριοσαλάτα.
  • Αν έχουμε αλλεργικούς, αποφεύγουμε ξηρούς καρπούς στις σαλάτες, τους βάζουμε ξεχωριστά ώστε να προσθέτει όποιος θέλει στο πιάτο του.

 

Βγάζουμε τη λίστα με τα ψώνια

Αφού ετοιμάσουμε τη λίστα με τα ψώνια, μια για το χασάπη, μια για τον μανάβη, μια με τα προϊόντα ψυγείου, μια για τα της κατάψυξης και μια με τα προϊόντα ραφιού, τσεκάρουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας μήπως έχουμε ήδη κάποια από τα είδη που σημειώσαμε, ώστε να τα αφαιρέσουμε.

 

 

Φροντίζουμε τη γιορτινή διακόσμηση σε καθιστικό και τραπεζαρία

Εκτός από την καθαριότητα και την τάξη του χώρου, τσεκάρουμε τη γιορτινή διακόσμηση, τα φωτάκια, τα γκι στα βάζα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τη διακόσμηση του τραπεζιού, κλπ.

 

Κάποιος να φροντίσει τα ποτά και τη μουσική…

Αν μας φαίνεται βουνό να φροντίσουμε για το κρασί και για τα ποτά της βραδιάς, απλά ζητάμε τη βοήθεια κάποιου που έχει περισσότερες γνώσεις από εμάς πάνω στο θέμα. Απλώς του δίνουμε το μενού κι αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα πάνω του. Από την αγορά μέχρι το πάγωμα των μπουκαλιών και τον πάγο. Μήπως κάποιος άλλος να αναλάβει τη μουσική και να ετοιμάσει μια ωραία λίστα τραγουδιών για την περίσταση;

 

Θα υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες; Κάποιος να τα προσέχει…

Αν θα υπάρχουν παιδιά στην παρέα και είναι σε ηλικία που μπορούν να καθίσουν μόνα τους στο τραπέζι καλό είναι να το τολμήσουμε. Φροντίζουμε λοιπόν να στρωθει ένα ξεχωριστό τραπέζι, σκεφτόμαστε τι θα τους σερβίρουμε και ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη τους, αν έχουν στο τραπέζι ό,τι χρειάζονται, αν χρειαστούν κάτι κατά τη διάρκεια του δείπνου.

 

 

Τσεκάρουμε τον αριθμό πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων και τα έχουμε έτοιμα

Καμιά φορά μπορεί να συνειδητοποιήσουμε πως μας λείπουν πιάτα, πιατέλες, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα ή πως δεν είναι σε κατάσταση να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Αυτό καλό είναι να το τσεκάρουμε μερικές μέρες πριν ώστε να έχουμε όλο τον χρόνο να αντιδράσουμε, να αντικαταστήσουμε ή  να προσθέσουμε σκεύη.

 

 

Φροντίζουμε από πριν τα κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες είναι τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων. Καλό είναι να είναι σερβιρισμένα σε μια γωνιά του σαλονιού, μαζί με μια στοίβα από πιατάκια γλυκού, λαβίδες σερβιρίσματος και χαρτοπετσέτες ώστε μετά τον δείπνο όποιος θέλει να μπορεί να σερβιριστεί ακόμη και μόνος του.

 

Η σωστή προετοιμασία είναι το παν

Δεν αφήνουμε όλα τα μαγείρεματα για την τελευταία μέρα. Φροντίζουμε το επιδόρπιο και τα γλυκά μια μέρα πριν, κάνουμε όλη την προετοιμασία για πίτες και τάρτες, βράζουμε ότι λαχανικά και όσπρια χρειαζόμαστε για τις σαλάτες, κόβουμε πατάτες και λαχανικά και τα αφήνουμε σε νερό. Αν έχουμε στο μενού κάποια σούπα ή μαγειρευτό κρέας στην κατσαρόλα καλό είναι να τα έχουμε κι αυτά έτοιμα ή μισοέτοιμα από την προηγούμενη και να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα την τελευταία στιγμή. Για την τελευταία μέρα αφήνουμε το ψήσιμο της πίτας ή της τάρτας, την προετοιμασία της σαλάτας, τα ορντέβρ.

 

Δεν ξεχνάμε τον εαυτό μας!

Καλό είναι να έχουμε από πριν αποφασίσει τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσουμε το βράδυ της γιορτής, δεν φτάνει να είναι γιορτινά, πρέπει να είναι και άνετα. Αν συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τα μαλλιά και τα νύχια μας σε επαγγελματίες του είδους, θα πρέπει να το κάνουμε μια μέρα πριν. Ένα ντους και λίγο μέικ απ πριν να φτάσουν οι καλεσμένοι μας θα μας χαλαρώσει και θα μας κάνει να νιώσουμε καλά!

Μπορείς να δεις ακόμη