|  | 

Κουζίνα

Παγωτό παρφέ με γεύση καφέ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ένα απίθανο παγωτό που δεν θα χρειαστούμε παγωτομηχανή για να το φτιάξουμε, παρά μόνο μηχανή για εσπρέσο κι ένα δυνατό μίξερ χειρός ή κουζινομηχανή.

 

Υλικά (για 10 άτομα)

  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 αβγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 50 ml νερό
  • 4 καφεδάκια εσπρέσο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

 

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη και το νερό σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζουμε δύο λεπτά ακόμη. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 120οC.
  2. Στο μεταξύ ρίχνουμε τα αβγά στο μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα ξεκινήσει να σχηματίζει κορυφές και είναι έτοιμο το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στα αβγά με συνεχή ροή σαν κορδόνι με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Συνεχίζουμε το χτύπημα για τουλάχιστον 5 λεπτά ακόμη μέχρι να κρυώσει το μείγμα, να ασπρίσει και να σφίξει σαν σαντιγί. Προς το τέλος προσθέτουμε και τον εσπρέσο και συνεχίζουμε να χτυπάμε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί.
  3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε το μείγμα των αβγών και του καφέ ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
  4. Το μεταφέρουμε σε κατάλληλο σκεύος, σκεπάζουμε και αφήνουμε το παρφέ στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
  5. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το παρφέ εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά, κόβουμε με σκουπ παγωτού μπάλες και το σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια.

 

Δείτε ακόμη