|  | 

Κουζίνα

Πατάτες ογκρατέν

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Γνωστές και σαν ντοφινουάζ αυτές οι πατάτες μισοβράζουν σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και το μαγείρεμά τους ολοκληρώνεται στον φούρνο έτσι ώστε να μείνουν ζουμερές, αλλά να κάνουν από πάνω μια τραγανή τυρένια κρούστα.

 

Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
  • 300γρ. γάλα
  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • Μερικά κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 100γρ. πανσέτα καπνιστή σε κυβάκια ή μπέικον
  • 150γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε με το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το γάλα, τη μισή κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, τη μισή παρμεζάνα και ½ κούπα νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις πατάτες για 15-25 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε και τον φούρνο στους 200°C.
  4. Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με το μπέικον, την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πάρουν χρώμα.
  5. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και σερβίρουμε.

Δείτε ακόμη