Πατάτες πικάντικες με σος πιπεριάς

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 800 γρ. πατάτες μετρίου μεγέθους
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Θυμάρι φρέσκο και ξερό

 

Για τη σος

  • 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 2 κ.σ. φέτα τρίμμα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά ομοιόμορφα κομμάτια (wedges). Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε.
  2. Τις βάζουμε σε φριτέζα που μαγειρεύει με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά), λίγο ξερό θυμάρι και μια κουταλιά ελαιόλαδο ή όσο προβλέπει η συσκευή.
  3. Ρυθμίζουμε το κατάλληλο πρόγραμμα και ψήνουμε τις πατάτες για 45 λεπτά.
  4. Σοτάρουμε το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο για 1 λεπτό και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη, μαζί με το λάδι του. Προσθέτουμε τις πιπεριές στραγγισμένες από την άρμη του βάζου και κομμένες σε κομμάτια, συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, τη φέτα, λίγο θυμάρι και αλατοπίπερο και πολτοποιούμε το μείγμα. Το μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  5. Μόλις ψηθούν οι πατάτες, τις μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με αλάτι και διακοσμούμε με κλαδάκια φρέσκου θυμαριού.
  6. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σος πιπεριάς που έχουμε ετοιμάσει.

Παρατήρηση: Με τον ίδιο τρόπο αντί για πατάτες μπορούμε να ψήσουμε γλυκοπατάτες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη