1,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Χωρίς μαγιά, χωρίς αναμονή, χωρίς φούρνο. Ετοιμάζονται μέσα σε λίγα λεπτά και τις ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά…
Υλικά για 4 πίτσες
Για τη ζύμη
- ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι νερό (περίπου)
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη
- 250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή σε λεπτές φέτες
- φιλετάκια μαύρης ελιάς
- 400 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια σε φέτες ή ξερή χοντροτριμμένη
- φυλλαράκια βασιλικού
- λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Για τη σάλτσα: Περνάμε τα ντοματάκια από multi και μεταφέρουμε τον πολτό σε τηγάνι. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο κι ανάλογο αλατοπίπερο. Βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να στεγνώσει η σάλτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και κρατάμε 1 φλιτζάνι στην άκρη. Προσθέτουμε, το αλάτι και το θυμάρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και μετά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί έξτρα νερό.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ξεκινάμε να διπλώνουμε ξανά και ξανά μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Τη χωρίζουμε στα 4 και την πλάθουμε σε 4 μπάλες.
- Ανοίγουμε την κάθε μπάλα ζύμης πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα χρησιμοποιώντας πρώτα τα χέρια και μετά τον πλάστη. Το μέγεθος δεν πρέπει να ξεπερνά αυτό του καλαθιού του air fryer. Μεταφέρουμε στο air fryer τον πρώτο δίσκο και ψήνουμε για 8 λεπτά στους 200οC.
- Γυρίζουμε την πίτσα με τη βοήθεια σπάτουλας από την άλλη πλευρά και την αλείφουμε με σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε από πάνω φετούλες από μανιτάρια, κρεμμύδι και φιλετάκια ελιάς. Καλύπτουμε με φέτες από μοτσαρέλα.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πίτσες και τα υλικά. Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας φυλλαράκια βασιλικού και σταγόνες από ελαιόλαδο.