Πως διατηρούμε τα φυλλώδη λαχανικά

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα φυλλώδη λαχανικά κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τους στην αγορά και δεν χορταίνουμε να φτιάχνουμε μαζί τους πράσινες σαλάτες, μία διαφορετική για κάθε μέρα. Χαλάνε και γρήγορα όμως, γι’ αυτό ας δούμε πως θα τα διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο στο ψυγείο.

 

 

Μαρούλια, πράσινες σαλάτες, λόλες, ρόκα

Σε κανένα λαχανικό δεν αρέσει η υγρασία, πόσο μάλλον στα σαλατικά, όσο χοντρά φύλλα κι αν έχουν, όσο ανθεκτικά κι αν είναι. Αν συγκρατήσουν υγρασία στο εσωτερικό τους θα χαλάσουν γρήγορα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να μην τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Απλώς αφαιρούμε τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα, αν υπάρχουν, τα τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και μετά τα κλείνουμε σε σακούλες. Τέλος τα αποθηκεύουμε ανά είδος στο συρτάρι των λαχανικών.

Αν τώρα θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πράσινη σαλάτα μας κι επιμένουμε να έχουμε πλυμένα από πριν τα σαλατικά μας, τα χωρίζουμε ανά φύλλο, τα βυθίζουμε σε ξυδόνερο και ξεπλένουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά. Αφήνουμε τα σαλατικά μας σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και τα βάζουμε να στεγνώσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα. Ύστερα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας και τα τυλίγουμε σε σακούλες. Έτσι, διατηρούνται στο ψυγείο τραγανά για μερικές ημέρες.

 

 

Μπρόκολα και κουνουπίδια

Και τα δυο αγαπάνε τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου. Τυλιγμένα ξεχωριστά σε χαρτί και σακούλα διατηρούνται περίπου για μία εβδομάδα.

 

 

Λάχανα

Τα λάχανα είναι πιο ανθεκτικά καθώς τα φύλλα τους είναι πιο χοντρά και κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο. Τα διατηρούμε πάνω από 2 εβδομάδες τυλιγμένα μέσα σε πλαστική μεμβράνη ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.

 

 

Φρέσκα μυρωδικά

Το μαϊντανό, τον άνηθο και τον κόλιανδρο τα κάνουμε μπουκετάκια, τα βάζουμε σε ποτήρι με λίγο νερό, τα σκεπάζουμε με σακουλάκι και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Εναλλακτικά τα τυλίγουμε σε ελαφρά νοτισμένο χαρτί κουζίνας και μετά τα κλείνουμε σε σακούλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.

Το δυόσμο τον διατηρούμε τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας και σακουλάκι.

Το σέλινο και το σέλερι τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Ο βασιλικός αγαπάει τη ζέστη, γι’ αυτό τον κάνουμε μπουκετάκια, τον βάζουμε σε ποτήρι με λίγο νερό και το αφήνουμε στον πάγκο σκεπασμένο με μία πλαστική διάφανη σακούλα.

Extra tip:

Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί στο ψυγείο ή σε χώρο αποθήκευσης, λαχανικά μαζί με φρούτα, καθώς αρκετά φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, η μπανάνα και το αβοκάντο, γιατί παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που μειώνει σημαντικά το χρόνο διατήρησης των λαχανικών.

 

Μπορείς να δεις ακόμη