Πώς καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τον αρακά;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

 


Τίποτα πιο απολαυστικό από τα ελαφρά μαγειρεμένα λαχανικά, ιδιαίτερα όταν είναι στην εποχή τους. Μόνο που για να τα μαγειρέψουμε πρέπει προηγουμένως να τα καθαρίσουμε. Ας δούμε πώς καθαρίζουμε εύκολα και προπάντων σωστά τα σπαράγγια και τον αρακά.

 

Σπαράγγια

Στην αγορά βρίσκουμε λευκά και πράσινα σπαράγγια, τα οποία αγοράζουμε δεμένα σε ματσάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε χαρτοσακούλα για λίγες μέρες. Και τα δύο αποτελούνται από ένα τρυφερό βλαστό -μέτριου πάχους τα πράσινα, πιο χοντρό τα λευκά – ο οποίος καταλήγει σε ακόμη τρυφερότερες τριγωνικές κορυφές. Η βάση αυτού του βλαστού τις περισσότερες φορές είναι σκληρή, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί, συνήθως δύο δάχτυλα από την άκρη είναι αρκετά. Επίσης, ο βλαστός έχει μια φλούδα που είναι κάπως σκληρή, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί κι αυτή πριν το μαγείρεμα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Πρώτα κόβουμε και αφαιρούμε 2-3 εκατοστά από το κάτω μέρος του βλαστού και στη συνέχεια με το peeler που καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα αφαιρούμε τη φλούδα από τον υπόλοιπο βλαστό. Εκτός από το συγκεκριμένο εργαλείο, στο εμπόριο υπάρχει και ειδικό peeler για σπαράγγια που το καθάρισμα γίνεται ακόμη πιο εύκολα και με ελάχιστες κινήσεις. Αφού αφαιρέσουμε και τη φλούδα τους, είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε τα σπαράγγια σύμφωνα με τη συνταγή μας.

 

Αρακάς

Ο αρακάς είναι ένα λαχανικό που συνήθως καταναλώνουμε κατεψυγμένο, μιας και στη φρέσκια του μορφή κυκλοφορεί στην αγορά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.  Έτσι, μόλις τον βρούμε τον βάζουμε αμέσως στο καλάθι μας. Αμέσως μετά την αγορά τον βάζουμε στο ψυγείο, κλεισμένο στη χάρτινη σακούλα του και τον μαγειρεύουμε το συντομότερο δυνατόν γιατί μαραίνεται γρήγορα. Σε αντίθεση με τα μπιζέλια που τρώγονται ολόκληρα, μαζί με τον λοβό τους, τον αρακά τον καθαρίζουμε πιέζοντας ένα-ένα κάθε λοβό για να ανοίξει και αφαιρούμε τα σφαιρικά σπόρια του, διατρέχοντας με το δάχτυλό μας εσωτερικά όλο τον λοβό κατά μήκος. Επειδή καταναλώνουμε μόνο τους σπόρους του αρακά, το συνυπολογίζουμε κατά την αγορά μας κι αν η συνταγή ζητάει Χ γραμμάρια αρακά, αγοράζουμε τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα φρέσκου αρακά.

Μπορείς να δεις ακόμη