Πώς συντηρώ τις φράουλες περισσότερο;

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τώρα που επιτέλους είναι στα καλύτερά τους, ας δούμε πώς μπορούμε να τις κρατήσουμε φρέσκες όσο το δυνατό περισσότερο.

Είναι το φρούτο που μικροί-μεγάλοι αγαπάμε και δεν χορταίνουμε να τρώμε. Εκείνο που μας φτιάχνει την πιο αβανταδόρικη μαρμελάδα και που κάθε τούρτα, τάρτα, τσιζκέικ, mousse, παγωτό και frozen yogurt θέλει να πιάσει παρέες μαζί του. Παράλληλα όμως οι φράουλες είναι και τόσο ευαίσθητες που δεν αντέχουν καθόλου τη ζέστη, το στρίμωγμα και την υγρασία. Ας δούμε λοιπόν πώς θα τις κρατήσουμε στο ψυγείο μας περισσότερο όσο το δυνατό πιο φρέσκες και λαχταριστές. Γιατί να το πούμε κι αυτό, μόνο εκεί διατηρούνται οι φράουλες!

 

 

  1. Κανόνας γενικός και απαράβατος που ισχύει για κάθε φρούτο και λαχανικό είναι η επιλογή. Επιλέγουμε λοιπόν όσο το δυνατόν πιο μικρές, όμοιες σε μέγεθος και σφηχτές φράουλες, χωρίς σημάδια και χτυπήματα, με καταπράσινο κοτσανάκι.
  2. Αν τυχόν ανακαλύψουμε ανάμεσά τους κάποιες φράουλες ταλαιπωρημένες, με ίχνη μούχλας ή που έχουν αρχίσει να χαλάνε, τις απομακρύνουμε αμέσως, γιατί θα φέρουν στην ίδια κατάσταση και τις υπόλοιπες.
  3. Αποφεύγουμε να πλύνουμε τις φράουλες πριν τις βάλουμε στο ψυγείο, όπου τις διατηρούμε πάντα ολόκληρες και με το κοτσανάκι τους.
  4. Τις τοποθετούμε σε μονή στρώση, μέσα σε ρηχό σκεύος που έχουμε καλύψει τον πάτο του με χαρτί κουζίνας και το σκεπάζουμε με καπάκι. Το καλύτερο σημείο είναι το συρτάρι φρούτων και λαχανικών.
  5. Εναλλακτικά, τοποθετούμε τις φράουλες μέσα σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, χωρίς να τις πιέσουμε καθόλου κι αφού προηγουμένως τις σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε από πάνω τους πιθανή υγρασία. Έτσι, μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και μία ολόκληρη εβδομάδα.
  6. Πλένουμε κάθε φορά μόνο όσες φράουλες θέλουμε να καταναλώσουμε κι αυτό την τελευταία στιγμή. Τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό μαζί με το κοτσανάκι τους, τις στεγνώνουμε σκουπίζοντας με χαρτί κουζίνας και στο τέλος αφαιρούμε το πράσινο κοτσάνι και τις κόβουμε όπως θέλουμε.
  7. Για να τις κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Πριν τις καταψύξουμε, αφαιρούμε όσες παρουσιάζουν σημάδια, πλένουμε τις υπόλοιπες, τις στεγνώνουμε ταμπονάροντάς τες με χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τις διατηρούμε ολόκληρες σε σακούλες κατάψυξης, εκτός κι αν υπάρχει λόγος να τις κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Μπορείς να δεις ακόμη