747
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αναρή λέγεται ο κυπριακός ανθότυρος και εδώ τη μετατρέπουμε σε γλυκιά αρωματική γέμιση γι’ αυτά τα τηγανιτά πιτάκια που σερβίρονται με άχνη ζάχαρη και… “χαλάνε” κόσμο!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120ml ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 500γρ. αναρή ανάλατη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 100γρ. ζάχαρη
- 60ml ανθόνερο
Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
- Αραβοσιτέλαιο
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λάδι μας στο κέντρο και ξεκινάμε να το τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να σχηματίσουμε χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τμηματικά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
- Για τη γέμιση: Ρίχνουμε την αναρή σε ένα άλλο μπολ και τη λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα το ανθόνερο και ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Με τη βοήθεια πλάστη τα ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε δίσκους διαμ. 9-10 εκ. και αλείφουμε την περιφέρεια με λίγο νερό, χρησιμοποιώντας πινέλο. Βάζουμε στην άκρη καθενός από μια κουταλίτσα γέμιση. Κλείνουμε το φύλλο και το πιέζουμε ελαφρά γύρω γύρω με ένα πιρούνι για να ενωθούν καλά οι άκρες του φύλλου.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα πουρέκια μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν καλά και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.
Ετοιμάζουμε γλυκά και αρωματικά πουρέκια με αναρή!
Posted by Kotsovolos on Friday, May 28, 2021