Ψηστιέρα – Τοστιέρα, πολύτιμος βοηθός στη φοιτητική κουζίνα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η must have συσκευή στο σπίτι του φοιτητή για τοστάκια, σάντουιτς και όχι μόνο.

Η τοστιέρα είναι η απαραίτητη συσκευή που συναντάμε σε κάθε σπίτι και σπάνια αποθηκεύουμε σε ντουλάπι. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να τοποθετείς σε ντουλάπι κάτι που χρησιμοποιείς καθημερινά. Για τον ίδιο λόγο η τοστιέρα έχει πιάσει μόνιμη θέση και στον πάγκο της φοιτητικής κουζίνας. Το κλασσικό τοστάκι, με ζαμπόν και τυρί χρειάζεται μισό λεπτό προετοιμασίας και 3-4 λεπτά ψήσιμο. Μπορεί να το φτιάξει ακόμα και κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με τη μαγειρική. Κάτι γρήγορο για πρωινό, κολατσιό και καμιά φορά γίνεται και το βραδινό. Μπορείς μάλιστα να φροντίσεις οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσει να είναι πιο υγιεινές (ψωμί ολικής άλεσης, ζαμπόν και τυρί με χαμηλά λιπαρά) και θα έχεις ένα ισορροπημένο μικρό γεύμα.

 

 

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών. Ανάλογα τις ανάγκες και το budget σου μπορείς να διαλέξεις ό,τι σου ταιριάζει καλύτερα.

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξει το μέγεθος της συσκευής. Υπάρχουν επιλογές μεταξύ ενός, δύο, τεσσάρων αλλά και έξι θέσεων για τοστ. Μια πιο μικρή συσκευή δεν είναι κακή επιλογή για κάποιον που ζει μόνος. Αν όμως επιλέξεις μια τοστιέρα ψηστιέρα τότε οι δυνατότητες της συσκευής πολλαπλασιάζονται. Διαθέτουν θερμοστάτη, διαβάθμιση θερμοκρασίας, κλειστό ή ανοιχτό ψήσιμο, αποσπώμενες πλάκες για εύκολο καθαρισμό, κλπ. Θα μπορείς να ψήνεις και να προετοιμάζεις ακόμη και πλήρη γεύματα.

 

Δέκα ιδέες για “ψήσιμο”

  1. Σάντουιτς με δύο φέτες προζυμένιου ψωμιού ή του τοστ που ψήνουμε μεμονωμένες χωρίς τη γέμιση και στη συνέχεια γεμίζουμε με υλικά της επιλογής μας όπως τονοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, κάποιο αλειφώδες τυρί με φέτες ντομάτας και αβοκάντο, cottage cheese και φέτες από κάποιο φρούτο, φιστικοβούτυρο με φέτες μήλου και κανέλα κλπ.
  2. Μπρουσκέτες ή ανοιχτά σάντουιτς με φέτες από ψημένο χωριάτικο ψωμί πάνω στο οποίο συμπληρώνουμε κάποιο τυρί που λιώνει και κάποιο αλλαντικό, κάποιο παστό ή καπνιστό ψάρι μαζί με λίγη ντομάτα ή άλλο λαχανικό, ξινομυζήθρα και ψητά λαχανικά, φάβα με κρεμμύδια σοταρισμένα και λίγη κάπαρη, κλπ.
  3. Σάντουιτς τυλιχτά μέσα σε αραβικές πίτες ή τορτίγιες και γέμιση της επιλογής μας όπως ζαμπόν και τυρί, κοτόπουλο, χοντροτριμμένο τυρί και ψητά λαχανικά.
  4. Ψητά λαχανικά τα οποία κόβουμε προηγουμένως σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Μπέικον και ζαμπόν σε φέτες τα οποία απολαμβάνουμε μέσα σε σάντουιτς ή με τα τηγανιτά αβγά μας.
  6. Φιλέτα ψαριού τα οποία ψήνουμε πρώτα από την πλευρά με την πέτσα (αν έχουν) και μετά από την εσωτερική.

  7. Παντσέτες κομμένες από το χασάπη σε φέτες ίδιου πάχους τις οποίες στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές λοξές φέτες και σερβίρουμε μέσα σε πίτες για σουβλάκι τις οποίες ψήνουμε επίσης μαζί με ντομάτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και γιαούρτι.
  8. Μπριζόλες χοιρινές ή μοσχαρίσιες τις οποίες έχουμε προηγουμένως μαρινάρει και σκουπίσει καλά με χαρτί κουζίνας πριν το ψήσιμο.
  9. Μπιφτέκια και burger από κιμά της επιλογής μας: εδώ προτιμάμε τοστιέρες ψηστιέρες που ανοίγουν εντελώς και ψήνουν σε δυο πλάκες, τις οποίες φροντίζουμε να αλείψουμε με λίγο λάδι πριν ακουμπήσουμε πάνω τα μπιφτέκια και να τα γυρίσουμε με λαβίδα ή σπάτουλα όταν είναι απαραίτητο.
  10. Στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτά φιλέτα τα οποία απολαμβάνουμε με ψητά λαχανικά, σαλάτα ή μέσα σε σάντουιτς.

 

Πώς διατηρούμε τη συσκευή σε καλή κατάσταση

  • Μετά από κάθε χρήση και όσο ακόμη η τοστιέρα είναι ζεστή χρειάζεται ένα γρήγορο στεγνό καθάρισμα με χαρτί κουζίνας. Έτσι θα απομακρύνουμε το τυρί που πιθανόν έλιωσε κι έτρεξε μέσα στην πλάκα της συσκευής, τα ψίχουλα και κάθε λιπαρή ουσία. Αν αυτή η κίνηση γίνει συνήθεια ρουτίνας πριν σβήσουμε τη συσκευή μας τότε θα τη διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Αν την αφήσουμε με υπολείμματα τυριού, λίπη και ψίχουλα, μετά θα δυσκολευτούμε να την καθαρίσουμε ακόμη κι αν διαθέτει αποσπώμενες πλάκες Στην προσπάθεια να την καθαρίσουμε με κάποιο σκληρό σφουγγάρι θα καταστρέψουμε την αντικολλητική επένδυση.
  • Ιδιαίτερα αν η τοστιέρα μας είναι και ψηστιέρα και ψήνουμε πάνω της κρέατα και αλλαντικά, πρέπει να καθαρίζεται αμέσως μετά τη χρήση με χαρτί κουζίνας όσο ακόμα είναι ζεστή και μετά να πλένουμε τις πλάκες ξεχωριστά. Αλλιώς ότι ψήσαμε πριν θα μυρίζει και στο επόμενο ψητό μας.
  • Δεν την αφήνουμε αναμμένη στην πρίζα χωρίς λόγο. Ακόμη κι αν διαθέτει θερμοστάτη για την καλή λειτουργία της και την ασφάλειά μας, τραβάμε την πρίζα κάθε φορά που ολοκληρώνουμε το ψήσιμο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη