Ροδάκινο, το ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Η ροδακινιά είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που έκανα οι ανατολικές χώρες στη Δύση. Το ροδάκινο είναι το φρούτο που γεμίζει την καλοκαιρινή φρουτιέρα με χρώμα, γλύκα, αρώματα και μοναδική ομορφιά.

Η ροδακινιά είναι πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο, οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στο γένος Προύμνη και στην οικογένεια των ροδοειδών, όπως ακριβώς και η νεκταρινιά. Χρησιμοποιούνται κυρίως νωπά αλλά και για κονσερβοποίηση. Η διαφορά των ροδάκινων από τα νεκταρίνια είναι: το μέγεθος (τα νεκταρίνια είναι μικρότερα), το χνούδι (έχει μόνο στο ροδάκινο) και το κοκκινωπό χρώμα που έχει το νεκταρίνι.

 

Η ιστορία τους

Η πατρίδα της ροδακινιάς είναι η Κίνα όπου καλλιεργείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Εκεί τα ροδάκινα θεωρούνται σύμβολα μακροζωίας και αθανασίας. Σήμερα σε πολλά σπίτια οι άνθρωποι φυτεύουν ροδακινιές στον κήπο ή βάζουν κλαδιά ροδακινιάς στην εξώπορτα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Από την Κίνα η καλλιέργεια της ροδακινιάς έφτασε στην Περσία. Εκεί την ανακάλυψε ο Μέγας Αλέξανδρος και στη συνέχεια τη μετέφερε στην Ευρώπη κάνοντας τα ροδάκινα γνωστά στους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρωμαίοι τα ονόμασαν περσικά μήλα, Persicum malum στα λατινικά, λέξη που έγινε η ρίζα για την αγγλική ονομασία peach (ροδάκινο) που γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Στην Ευρώπη τα ροδάκινα αγαπήθηκαν αμέσως, ενώ αργότερα έφτασαν και στην Αμερική με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Εκεί τα ροδάκινα καλλιεργήθηκαν και διαδόθηκαν με τέτοια επιτυχία, ώστε σήμερα να θεωρούνται εγχώρια φρούτα.

 

Ποικιλίες – Καλλιέργεια

Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που διαφέρουν μεταξύ τους σε σχήμα, άρωμα, χρώμα και γεύση. Τα πιο σημαντικά είναι τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα μηλοροδάκινα και οι γιαρμάδες (που είναι δύσκολο να τους βρεις σήμερα).

Μετά τη μηλιά, η ροδακινιά, είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι κυριότερες χώρες καλλιέργειας είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κίνα κι η Αμερική. Μάλιστα στην πολιτεία της Georgia υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή ροδάκινων που αποκαλείται «πολιτεία του ροδάκινου». Στη χώρα μας η ροδακινιά καλλιεργείται ευρέως στη Μακεδονία κι ιδιαίτερα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

 

Διατροφική αξία και οφέλη

Ένα τέλεια γινωμένο και ζουμερό ροδάκινο είναι τόσο γλυκό κι απολαυστικό που θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα καλό γλυκό. Κι όμως το ροδάκινο έχει μόλις 40 θερμίδες ανά 100γρ. και είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχει πολλές βιταμίνες: Βιταμίνη Α, που είναι σημαντικότατη για την όραση, βιταμίνη C – τέλεια αντιοξειδωτική και χρήσιμη στη διαμόρφωση ιστών, βιταμίνη Ε και Κ, που αποτελούν το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης βασισμένη σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η βιταμίνη Ε είναι τέλειο αντιοξειδωτικό, ενώ η Κ είναι απαραίτητη στη λειτουργία πήξης του αίματος. Στη λίστα των βιταμινών ακολουθεί η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η βιοτίνη, η νιασίνη, το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β – 6 και το παντοθενικό οξύ. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες και μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.

Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

Σωστή επιλογή και συντήρηση

Το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε είναι το άρωμά τους. Όσο πιο πλούσιο άρωμα έχουν τόσο πιο πλούσια θα είναι και η γεύση τους. Αποφεύγουμε όσα είναι πιο πρασινωπά και σκληρά γιατί σημαίνει πως κόπηκαν πριν την ώρα τους από το δέντρο. Δεν επιλέγουμε αυτά που είναι χτυπημένα γιατί θα σαπίσουν πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να τρώγονται ξεφλουδισμένα ή πολύ καλά πλυμένα.

Αν τα αγοράσουμε και είναι κάπως σκληρά τα αφήνουμε εκτός ψυγείου 2 μέρες για να μαλακώσουν λίγο και μετά τα διατηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες ακόμη. Γενικά το ροδάκινο είναι ευαίσθητο φρούτο, ειδικά στη ζέστη, κι αν το αφήσουμε εκτός ψυγείου σαπίζει πολύ γρήγορα. Ιδανικά αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε κι όσα σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα. Από τη στιγμή που κόβονται από το δέντρο μπορούν να διατηρηθούν έως 15 μέρες.

 

Απολαυστικοί συνδυασμοί

Ένα ώριμο ροδάκινο έχει υπέροχη γεύση και καταναλώνεται ευχάριστα είτε σκέτο, είτε συνδυαστικά με άλλα φρούτα σε φρουτοσαλάτες και smoothies. Ταιριάζει γευστικά με τα περισσότερα φρούτα κι ιδιαίτερα με τα φραμπουάζ.

Το ντουέτο ροδάκινο-φραμπουάζ ενέπνευσε και τον Εσκοφιέ να δημιουργήσει το διάσημο Peche Melba, προς τιμήν της μεγάλης τραγουδίστριας Νέλι Μέλμπα. Πρόκειται για ποσαρισμένα ροδάκινα που συνοδεύονται από παγωτό βανίλια και σιρόπι φραμπουάζ. Το bellini είναι ένα από τα πιο διάσημα και υπέροχα κλασικά κοκτέιλ (σαμπάνια, λικέρ ροδάκινο και πολτός ροδάκινου).

Τα ροδάκινα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική δημιουργώντας διάφορους γευστικούς συνδυασμούς. Ποσαρισμένα σε σιρόπι με άρωμα βανίλιας ή σε κρασί, κομπόστα ή εμποτισμένα σε αλκοόλ. Γίνονται υπέροχο ζεστό ή κρύο σουφλέ, μους, πίτες, τάρτες, pancake, παγωτό, γρανίτα και σορμπέ και φυσικά εξαιρετική μαρμελάδα και ζελέ.

Από μαγειρικής άποψης τα ροδάκινα είναι τέλεια στις πράσινες σαλάτες. Μαζί με μπαχαρικά ταιριάζουν γευστικά με κρύα κρεατικά, με το χοιρινό και το κρέας της πάπιας κι από θαλασσινά με καβούρι και αστακό.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη