Ρολό red velvet με frosting λευκής σοκολάτας

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Κόκκινο είναι το χρώμα του έρωτα. Σε όλες τις αποχρώσεις και τις εντάσεις, από απαλό ροζ ως βαθύ κόκκινο. Στις ίδιες αποχρώσεις θα φτιάξουμε και τα γλυκά του Αγίου Βαλεντίνου δημιουργώντας ένα ρολό από αφράτο κατακόκκινο παντεσπάνι γεμισμένο με ένα λευκό σαν σύννεφο frosting.

Υλικά

Για το ρολό

  • 130 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 165 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 μεγάλα αυγά ή 5 μέτρια
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 3 κουτ. σούπας ξινόγαλο ή κεφίρ
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το frosting

  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 225 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Για τη διακόσμηση

  • Ζάχαρη άχνη
  • Φράουλες ή βατόμουρα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και την λαδώνουμε με πινέλο.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το λάδι, το ξινόγαλα, το ξύδι, την κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και την βανίλια.
  4. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε και απλώνουμε να πάει παντού.
  5. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο και ξεφουρνίζουμε. Όσο είναι ακόμα ζεστό το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε ένα καθαρό φύλλο λαδόκολλας πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Ξεκολλάμε απαλά την λαδόκολλα που ψήθηκε και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό μαζί με την νέα λαδόκολλα. Τοποθετούμε σε σχάρα και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  6. Για το frosting, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Ενώνουμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ με αβγογδάρτη. Προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα και τελευταία την άχνη ζάχαρη ρίχνοτάς τη σταδιακά από σουρωτήρι κι ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα.
  7. Ξετυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και αλείφουμε ομοιόμορφα με το μισό τουλάχιστον frosting. Ρολάρουμε ξανά το παντεσπάνι και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 45 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
  8. Αλείφουμε με το υπόλοιπο frosting και διακοσμούμε με φράουλες ή βατόμουρα και άχνη ζάχαρη πριν σερβίρουμε.

Μπορείς να δεις ακόμη