|  | 

Κουζίνα

Σαλάτα με φακές και λαχανικά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Πολύχρωμη, αρωματική, θρεπτική και πολύ χορταστική, αυτή η σαλάτα τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο. Μία συνταγή που θα ετοιμάσεις εύκολα στην κουζίνα σου, γρήγορα και απλά.

Υλικά

  • 300 γρ. φακές
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 2 κλαδάκια σέλερι σε φετούλες
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη σε κυβάκια
  • 1 αγγουράκι κομμένο κατά μήκος στη μέση και σε φετούλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 10-15 ελιές Καλαμών
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 100 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 25 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μουστάρδα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές και όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει και να τις ξεπερνάει κατά 2 δάχτυλα και τη βάζουμε στην εστία της κουζίνας να πάρει γρήγορα βράση.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά.
  3. Αφού βράσουν για 5 λεπτά οι φακές τις σουρώνουμε και τις βάζουμε να σιγοβράσουν με φρέσκο νερό και ανάλογο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να αφήσουμε να παραβράσουν.
  4. Στο μεταξύ βάζουμε στην εστία μας ένα τηγάνι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από το αγγουράκι. Σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά στον πολυκόφτη.
  6. Στραγγίζουμε τις φακές και αφού κρυώσουν λίγο τις ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με τα σοταρισμένα λαχανικά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε το αγγουράκι, τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.
  7. Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας τις ελιές κι έξτρα μαϊντανό.

 

Δείτε ακόμη