Σελινόριζα η μεσογειακή

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Δεν φημίζεται για την ομορφιά της, όμως η γοητεία της στο πιάτο είναι αδιαμφισβήτητη. Και την απολαμβάνουμε με τις ευλογίες του διατροφολόγου.

 

 

Η σελινόριζα έχει καταγωγή από τη Μεσόγειο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο. Η παράξενη εμφάνισή της οφείλεται στο γεγονός ότι αναπτύσσεται κάτω από τη γη. Όμως σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αμυλούχες ρίζες (πατάτες, καρότα, παντζάρια, κλπ) η σελινόριζα είναι ιδιαίτερα διαιτητική, αποδίδοντας μόλις 42 θερμίδες ανά 100γρ. Η σάρκα της αφού καθαριστεί από τα ριζίδια και τα χώματα της τραχειάς εξωτερικής της επιφάνειας, είναι ολόλευκη και σχετικά τρυφερή με σελινάτη κι ελαφρώς γλυκιά γεύση και άρωμα. Τρώγεται ευχάριστα ωμή και μαγειρεμένη ενώ μπορεί να πάρει τη θέση της πατάτας με μεγάλη άνεση και επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις.

 

Διατροφική αξία

Η σελινόριζα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες. Επίσης περιέχει πλήθος σημαντικών βιταμινών (C, K , βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5), η Β6) αλλά και μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρος). Κι όλα αυτά μόνο με 42 θερμίδες στα 100 γραμμάρια! Μιλάμε δηλαδή για έναν θησαυρό που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας.

 

Αγορά – Συντήρηση – Διαχείριση

  • Προτιμούμε τις εγχώριες σελινόριζες που έχουν μικρότερη ρίζα και όλα τους τα φύλλα από τις τεράστιες εισαγώμενες. Αυτές τις βρίσκουμε κυρίως στις λαϊκές αγορές.
  • Διατηρούνται αρκετές μέρες έως και εβδομάδες στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών, τυλιγμένες με χαρτί κουζίνας και μέσα σε σακούλα.
  • Για να τις καθαρίσουμε, τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση, τις τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά σε επιφάνεια κοπής και τις καθαρίζουμε πιέζοντας το μαχαίρι του σεφ κι αφαιρώντας λίγο λίγο τα εξωτερικά σκληρά μέρη της φλούδας. Στη συνέχεια τις κόβουμε με κύβους, ροδέλες ή όπως αλλιώς προτιμάμε και τις ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι για να μην οξειδωθούν.

 

 

Πώς την απολαμβάνουμε

Η σελινόριζα τρώγεται πολύ ευχάριστα ωμή και τριμμένη μέσα σε σαλάτες τόσο μαζί με άλλα λαχανικά όσο και μόνη της. Επίσης γίνεται υπέροχη πρωταγωνίστρια σε σούπες βελουτέ και πουρέδες. Στην κατσαρόλα μαγειρεύεται είτε μαζί με κρεατικά και ψαρικά διάφορα είτε σε χορτοφαγικά πιάτα (πρασοσέλινο, λεμονάτη, κρασάτη, αλα πολίτα, αυγολέμονο ή κοκκινιστή). Ψήνεται στον φούρνο μέσα σε 40 λεπτά και σερβίρεται σαν συνοδευτικό με το σχετικό λαδολέμονο ή γίνεται τέλειο ο γκρατέν, πίτα ή τάρτα.

Μπορείς να δεις ακόμη