Σπαγγέτι με σάλτσα ναπολιτέν για ερωτευμένους

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η πιο διάσημη ιταλική σάλτσα σερβίρεται και τη μέρα των ερωτευμένων σε σχήμα καρδιάς με μπόλικη παρμεζάνα και πολλή αγάπη!

 

Υλικά

  • ½ πακέτο σπαγγέτι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι
  • ½ ποτήρι του κρασιού, κρασί λευκό ξηρό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτεί αλ ντέντε, ανακατεύοντας στην αρχή για να μην κολλήσουν.
  2. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τότε το σκόρδο, ανακατεύουμε να μυρίσει και όταν μαλακώσει κι αυτό σβήνουμε με το κρασί.
  3. Αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε την ντομάτα, τον βασιλικό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 25 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά της και να μείνει με το λάδι της.
  5. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη μισή σάλτσα. Ανακατεύουμε ελαφρά και μοιράζουμε σε πιάτα. Αν θέλουμε να δώσουμε σχήμα καρδιάς στο σερβίρισμα, τοποθετούμε πρώτα στο πιάτο ένα τσέρκι σε σχήμα καρδιάς και στη συνέχεια βάζουμε το σπαγγέτι σε μικρές δόσεις.
  6. Περιχύνουμε με έξτρα σάλτσα το κάθε πιάτο, αφαιρούμε το τσέρκι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα.

Μπορείς να δεις ακόμη