Σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο στον φούρνο

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ένα μεγαλειώδες κομμάτι μοσχαριού που για να το απολαύσουμε στο maximum χρειάζεται σωστό ψήσιμο που μόνο με θερμόμετρο μπορούμε να τσεκάρουμε.

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 μονοκόμματο κομμάτι σπαλομπριζόλα χωρίς το κόκκαλο (2 κιλά περίπου)
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Λίγο θυμάρι
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας δέσει το κρέας με ειδικό σπάγκο ή το δένουμε μόνοι μας στο σπίτι.
  2. Το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  3. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ κι ευρύχωρο τηγάνι με αποσπώμενο χερούλι και ροδίζουμε το κρέας υπομονετικά από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς το κάθε φορά που ροδίζει ένα μέρος του, μέχρι να πάρει χρώμα παντού.
  4. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το θυμάρι, 1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια δεντρολίβανου και αλείφουμε το κρέας παντού.
  5. Περιχύνουμε το κρέας με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Ταυτόχρονα τοποθετούμε το θερμόμετρο πυρήνα στο εσωτερικό του κρέατος και επιλέγουμε εσωτερική θερμοκρασία 63οC.
  6. Όταν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες με ηλεκτρικό μαχαίρι και σερβίρουμε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη