Συνδυασμοί τροφών για καλύτερη υγεία

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


5 συνδυασμοί τροφών που θα κάνουν τον οργανισμό μας πιο δυνατό και τον διατροφολόγο μας περήφανο για εμάς!

 

  1. Σίδηρος φυτικής προέλευσης + βιταμίνη C

Τα όσπρια και ιδιαίτερα οι φακές και το σπανάκι είναι γνωστό σε όλους πως είναι τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Όμως ο σίδηρος φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, σε αντίθεση με το σίδηρο που περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα. Τι σημαίνει αυτό; Πως ένα μικρό μόνο ποσοστό μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας. Για να γίνει καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, ενισχύουμε το φαγητό μας με κάποια πλούσια πηγή βιταμίνης C. Πρακτικά μιλώντας, προσθέτουμε χυμό λεμόνι στις φακές και το σπανάκι, συνοδεύοντας το γεύμα σας με 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή τρώτε αμέσως μετά το γεύμα σας κάποιο φρούτο όπως κάποιο εσπεριδοειδές ή ένα ακτινίδιο.

 

 

  1. Πρωτεΐνη + σαλάτα για τη δίαιτα

Οι διατροφολόγοι συνιστούν στα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος να συνδυάζουν στο κυρίως γεύμα τους μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλή σε λιπαρά (στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλας, ψάρι, φιλέτο) με μια μερίδα σαλάτας ωμών ή βραστών λαχανικών αποκλείοντας άλλο αμυλούχο συνοδευτικό όπως ρύζι, ζυμαρικό, ψωμί, πατάτες. Αυτό γιατί η πρωτεΐνη χορταίνει αρκετά τον οργανισμό όπως και η σαλάτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και νερό. Οπότε το αμυλούχο συνοδευτικό στην προκειμένη περίπτωση είναι περιττό αφού μόνο θερμίδες θα προσθέσει χωρίς να βοηθά το αίσθημα κορεσμού.

 

 

 

  1. Ασβέστιο + βιταμίνη D

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη δύναμη των οστών. Μόνο που για να το απορροφήσει το σώμα μας από την τροφή έχει ανάγκη από βιταμίνη D. Η φύση το κάνει από μόνη της με τρανό παράδειγμα το γάλα, την πρώτη τροφή του ανθρώπου και των ζώων, το οποίο περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D σε σημαντικές ποσότητες. Τον ίδιο συνδυασμό πρέπει να κάνουμε κι εμείς προσλαμβάνοντας τροφές που περιέχουν και τα δύο.
Καλές πηγές ασβεστίου: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, πράσα, ραδίκια, μπρόκολο, σπανάκι, όσπρια, ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο.
Καλές πηγές βιταμίνης D: Σολομός, σαρδέλες, τόνος, ρέγκα, κρόκοι αυγών, ενισχυμένο αγελαδινό γάλα ή αμυγδαλόγαλα.

 

 

  1. Όσπρια + ρύζι

Μπορεί οι γιαγιάδες μας να πρόσθεταν τη δεύτερη ημέρα ρύζι στη φακή ή στα φασόλια (φακόρυζο, φασουλόρυζο) εξοικονομώντας μερικές μερίδες φαγητό ακόμα για την οικογένειά τους όμως δεν γνώριζαν τον πιο ουσιαστικό λόγο, τον οποίο οι διατροφολόγοι μας επισημαίνουν σήμερα: Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι! Έτσι, συνδυάοντας όπρια με ρύζι, προσφέρουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

 

 

  1. Ζυμαρικά + ωμά λαχανικά

Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων και η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει απότομη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να πρέπει να αποθηκεύσει λίπος. Η παράλληλη κατανάλωση ωμών λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες, καθυστερεί την αφομοίωση των υδατανθράκων σταματώντας την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.

Μπορείς να δεις ακόμη