Συνταγές του παρά πέντε για το Πασχαλινό Τραπέζι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Πιστεύεις πως κάτι λείπει από το πασχαλινό τραπέζι, αλλά δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου; Ρίξε μια ματιά στο ψυγείο κι αν υπάρχει κάποιο από τα παρακάτω υλικά, όπως γάλα, αυγά, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, ένα μάτσο μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθος, λεμόνια, αλεύρι κι ένα ζαχαρούχο γάλα στο ντουλάπι, τότε σίγουρα μπορείς να φτιάξεις μια από τις παρακάτω εύκολες συνταγές και να το εμπλουτίσεις.

 

Αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα

Μια παραδοσιακή πίτα από την Ήπειρο, χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με βάση έναν χυλό από αλεύρι, γάλα, αυγά, βούτυρο και φέτα που απλώνεις σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνεις μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά.

Υλικά (για ένα ταψί διαμ. 32εκ. περίπου)

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 2 φλιτζάνια γάλα ή 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια φέτα πικάντικη ή κατσικίσιο τυρί τριμμένο με τα δάχτυλα
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμ. 30 – 32εκ. περίπου. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το γάλα, το νερό και το υπόλοιπο βούτυρο. Με μια ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε έναν ομοιογενή χυλό.
  3. Τον αδειάζουμε ομοιόμορφα στο ταψί σε μια λεπτή στρώση που δεν θα ξεπερνά σε πάχος το ένα δάχτυλο. Πασπαλίζουμε από πάνω τη φέτα όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε και ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Η πίτα πρέπει να γίνει πολύ λεπτή σαν πίτσα και καλοψημένη, σχεδόν τραγανή.
  4. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Μαϊντανοσαλάτα

Παραδοσιακή συνταγή από τη Σύρο που θα απογειώσει στην κυριολεξία το ψητό αρνάκι με τις πατάτες.

 

Υλικά

  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 2-3 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα ή 2 παξιμάδια μεγάλα
  • Λίγο ξίδι
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • ½ φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί ή τα παξιμάδια σε κρύο νερό και το στύβουμε καλά.
  2. Βάζουμε στο μπλέντερ τα υλικά μας σταδιακά και τα πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουν την υφή μου μας αρέσει.
  3. Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με αλατοπίπερο, ξίδι ή παραπάνω λεμόνι.
  4. Σερβίρουμε παρέα με ψωμί και ό,τι άλλο αγαπάμε.

 

Τζατζίκι

Αποθεώνεται σε κάθε γιορτινό τραπέζι και γι’ αυτό δεν μπορεί να λείπει ούτε από το Πασχαλινό, όσο στενός κι αν είναι φέτος ο κύκλος των συνδαιτυμόνων.

Υλικά

  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 μικρό αγγουράκι με τη φλούδα του
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το αγγούρι. Το τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τη φλούδα του. Το αλατίζουμε και το στύβουμε να βγάλει τα υγρά του. Ύστερα το βάζουμε σε λεπτό σουρωτήρι να στραγγίσει εντελώς.
  2. Το ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ μαζί με το γιαούρτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και ανάλογο αλατοπίπερο.
  3. Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με επιπλέον αλάτι, ξίδι ή πιπέρι.

 

Γιαουρτολέμονο

Το πιο εύκολο γλυκό του κόσμου είναι ελαφρύ και χωνευτικό, ότι καλύτερο μπορούμε να σερβίρουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Το ευχαριστιούνται όλοι καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο επιδόρπιο. Χρειάζεται ακριβώς πέντε λεπτά προετοιμασίας.

Υλικά

  • 1 κιλό γιαούρτι
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμός

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο να παγώσει καλά και να ανακατευτούν τα αρώματα μέχρι να σερβίρουμε.
  3. Σερβίρουμε το γλυκό σε γυάλινα μπολ ή ποτήρια. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μερικά σπασμένα πασχαλινά κουλουράκια. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και όποιο γλυκό κουταλιού έχουμε στο ντουλάπι για να προσθέσει όποιος θέλει στο μπολ του.

 

Μπορείς να δεις ακόμη