Τα πλατό της γιορτής

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τι τυριά να βάλω στο πλατό, πώς να τα συνδυάσω καλύτερα, με τι να τα ταιριάξω, πώς να τα συνοδέψω, πώς να τα κάνω να δείχνουν πιο όμορφα και γιορτινά;

Για να καλέσουμε φίλους στο σπίτι, δεν είναι πάντα απαραίτητο να μαγειρέψουμε ή να κοπιάσουμε με τις ώρες για να τους ευχαριστήσουμε. Το ζητούμενο είναι να βρεθούμε, να χαλαρώσουμε, να επικοινωνήσουμε, να χαρούμε την καλή παρέα και να ευχαριστηθούμε όλοι. Τι κάνουμε; Απλώς τους καλούμε, φτιάχνουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο καθιστικό, παγώνουμε δυο κρασιά στο ψυγείο κι ετοιμάζουμε ένα ωραίο πλατό με τυριά για να συνοδεύσουμε το κρασί μας. Ας δούμε όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες για να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Τι σκεύη σερβιρίσματος θα χρειαστούμε;

Μεγάλες πιατέλες από γυαλί, πορσελάνη ή ξύλο, ξύλινα πλατό, περιστρεφόμενους ξύλινους δίσκους, ειδικά μαχαιράκια τυριού, μίνι μπολάκια για ντιπ, οδοντογλυφίδες, σουβλίτσες και πιρουνάκια ξύλινα, μίνι κουταλάκια για τα ντιπ και τις μαρμελάδες.

 

 

Τι και πόσα τυριά να βάλω;

Με μια πρώτη ανάγνωση, μπορούμε να χωρίσουμε τα τυριά σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: τα μαλακά, λευκά τυριά και πιο φρέσκα από όλα, τα σκληρά έως μέτρια σκληρά κίτρινα τυριά (εδώ θα συμπεριλάβουμε και τα καπνιστά), τα παλαιωμένα που έχουν υποστεί πολύμηνη ωρίμανση και τα μπλε τυριά. Υπάρχει βέβαια και μια πέμπτη κατηγορία τυριών που μπορεί να είναι λευκά ή κίτρινα, εμπλουτισμένα με σπόρους, λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα (πιπέρια, τσίλι, ρίγανη, λιαστή ντομάτα, θυμάρι, βασιλικό, παντζάρι, σποράκια κάναβης, μαραθόσπορο, μάραθο, μαύρη τρούφα, κλπ).

Ένα καλό πλατό πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 έως 5 τυριά, ένα από την κάθε κατηγορία.

Τα πιο δημοφιλή ξένα τυριά που μπορούμε να επιλέξουμε για τα πλατό μας είναι η παρμεζάνα, τα μοτσαρελίνια, η γκοργκονζόλα, το chevres, το brie, το roquefort, το comte, η gruyere, το gouda ολλανδίας, το γαλλικό ή το ελβετικό emmental, κλπ. Μπορούμε φυσικά να συνδυάσουμε ξένα με ελληνικά τυριά ή να επιλέξουμε μόνο τυριά του τόπου μας, όπως παρακάτω:

 

Ελληνικά τυριά

Λευκά: Φέτα, κατσικίσιο, μανούρι, ανθότυρο, ξυνομυζήθρα, κατίκι Δομοκού, κατσικίσιο chevre (γαλλικού τύπου), κλπ.

Κίτρινα: Γραβιέρες (Κρήτης, Νάξου, Τήνου, Ηπείρου, Αμφιλοχίας κλπ), Κασέρια (Σωχού, Μυτιλήνης, Χαλκιδικής) Κεφαλοτύρια (Ηπείρου, Αμφιλοχίας κλπ), Καπνιστό Μετσόβου ή Βερμίου, Λαδοτύρι Μυτηλήνης, κλπ

Παλαιωμένα: Γραβιέρες 12μηνης ή 24μηνης ωρίμανσης, Σαν Μιχάλη 12μηνης ωρίμανσης, Αρσενικό Νάξου, κλπ

Μπλε τυριά: Κατίκι Τήνου

 

Πώς να τα παρουσιάσουμε;

Μπορούμε να τα βάλουμε  σε μεγάλα κομμάτια μαζί με ένα μαχαιράκι το καθένα ώστε ο καθένας να κόβει και να παίρνει ό,τι θέλει στο πιάτο του ή να τα κόψουμε μόνοι μας σε τρίγωνα, μακρόστενα κομμάτια ή κύβους -καλύτερα να έχει διαφορετικό κόψιμο το κάθε τυρί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσθέσουμε στο πλατό οδοντογλυφίδες ή ξύλινα πιρουνάκια για να διευκολύνουμε τους φίλους μας.

 

 

Με τι να τα συνοδεύσω

Ακόμα κι ο πλέον φανατικός των τυριών, πόσο σκέτο τυρί να φάει; Θα πρέπει να το συνοδεύσουμε με κριτσινάκια, παξιμαδάκια, κρακεράκια, ακόμη και ψημένες πιτούλες ή φρυγανισμένες φετούλες ψωμιού.

 

Τι άλλο να βάλω στο πλατώ

  • Αλλαντικά κομμένα σε φέτες: Προσούτο, παστράμι, σαλάμι αέρος, σαλάμι μπίρας, χαμόν σεράνο, ζαμπόν
  • Φρούτα φρέσκα: σταφύλια, αχλάδια, μήλα, σύκα, ρόδια
  • Αποξηραμένα φρούτα: βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, χουρμάδες, κλπ
  • Ξηρούς καρπούς: καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια, κλπ
  • Ντιπ διάφορα: πιπεριάς, γιαουρτιού, καπνιστής μελιτζάνας, χούμους, γουακαμόλε, κλπ
  • Μαρμελάδες και τσάτνευ διάφορα για τα καπνιστά και έντονα τυριά
  • Μέλι: ταιριάζει πολύ με τις γραβιέρες και τα πιο αλμυρά τυριά
  • Ελιές: πράσινες, μαύρες, γεμιστές ή μαριναρισμένες
  • Λαχανικά: ντοματίνια, πιπεριά, αγγούρι, αντίβ, πρασινάδες διάφορες

 

 

Έξτρα tips σερβιρίσματος

  • Αν στην παρέα είμαστε περισσότεροι από 4, καλό είναι να φτιάξουμε 2 πλατό για μεγαλύτερη άνεση κι ευκολία στο σερβίρισμα.
  • Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε τα τυριά εκτός ψυγείου λίγη ώρα πριν τα σερβίρουμε για να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
  • Τα τυριά που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο πλατό μας πρέπει να ανήκουν σε διαφορετικά είδη το καθένα και να έχουν διαφορετικές υφές και χρώματα.
  • Ανάλογα με τη γεύση τους θα συνδυάσουμε και τα συνοδευτικά. Για παράδειγμα, ένα αλμυρό τυρί χρειάζεται δίπλα του μια μαρμελάδα, τα καπνιστά κάποιο chutney, τα έντονα μπλε τυριά, τη δροσιά ενός φρούτου – ξερού ή φρέσκου και την τραγανότητα από κάποιο ξηρό καρπό.
  • Μπορούμε να δώσουμε ακόμη πιο γιορτινή εμφάνιση στα πλατό μας, στήνοντας τα υλικά μας πάνω στον δίσκο κυκλικά, δημιουργώντας συνθέσεις που θυμίζουν στεφάνια, χριστουγεννιάτικα δέντρα κλπ.

Μπορείς να δεις ακόμη