Τα smoothies του καλοκαιριού

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άφθονα και πιο νόστιμα από ποτέ, το ίδιο και η ποικιλία των χυμών και των smoothies που μπορούμε να απολαύσουμε.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι χυμοί και τα smoothies είναι δύο διαφορετικά πράγματα με αρκετές ομοιότητες και πολλές διαφορές. Οι χυμοί περιέχουν μόνο το ζωμό των φρούτων και των λαχανικών, αφού η δουλειά του αποχυμωτή ή του στίφτη είναι να απομονώνει τις ίνες και τις φλούδες των φρούτων και να μας δίνει καθαρό τον χυμό τους, ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε ίνες. Αντίθετα, τα smoothies  είναι ένας πολτός από ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ η ποικιλία των επιλογών που έχουμε είναι ατελείωτη αφού εκτός αυτών μπορεί να περιέχει κι άλλες τροφές, όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά, κάποια γλυκαντική ουσία, σπόρους, ξηρούς καρπούς, το ρόφημα ή το βούτυρο αυτών, μπισκότα κλπ. Αυτό και μόνο δίνει μεγάλο avantage στο smoothie και το μετατρέπει σε ένα πλήρες γεύμα που μπορούμε να απολαύσουμε σαν πρωϊνό, σνακ ή και πλήρες γεύμα.

 

 

5 λόγοι για να βάλω τα smoothies στη ζωή μου

Είναι υγιεινά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η σημαντικότερη πηγή υδροδιαλυτών βιταμινών που υπάρχουν στη φύση και ο συνδυασμός τους σε ένα ποτήρι μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Επιπλέον είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ ο συνδυασμός των φρούτων και των λαχανικών με άλλες ομάδες τροφών τα μετατρέπει σε πραγματική βόμβα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Είναι χορταστικά

Λόγω του ότι είναι παχύρρευστα και πλούσια σε ίνες ικανοποιούν πιο εύκολα το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας.

Μας δίνουν τεράστια ποικιλία επιλογών

Οι δυνατότητες των συνδυασμών που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πραγματικά ατελείωτη και ανάλογα τις ανάγκες και τα γούστα μας μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό smoothie.

Είναι πολύ εύκολα στην προετοιμασία

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε όλα τα υλικά της επιλογής μας στο μπλέντερ και να τα χτυπήσουμε.

Μπορούμε να το απολαμβάνουμε όλη μέρα, κάθε μέρα

Πρακτικά για μερικές μέρες θα μπορούσαμε να ζούμε μόνο με smoothies, αφού ένα smoothie μπορεί να γίνει τέλειο πρωινό, χορταστικό σνακ, υγιεινό γεύμα ή ελαφρύ δείπνο.

 

 

Πώς θα φτιάξoυμε το τέλειο smoothie;

Πρώτα επιλέγουμε τη βάση μας η οποία είναι σίγουρα κάποιο φρούτο, λαχανικό ή ένας συνδυασμός τους. Δίνοντας έμφαση στην εποχικότητα και όσον αφορά στο καλοκαιρινό ρεπερτόριο, ιδού μερικές επιλογές που έχουμε: Φράουλες, μπανάνες, κεράσια, καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, σύκα, σταφύλια, βανίλιες, ακτινίδια, μάνγκο, αβοκάντο, αγγούρι, ντομάτα, σέλερι, σπανάκι, βασιλικό, δυόσμο κλπ.

Ύστερα επιλέγουμε μια υγρή βάση, η οποία θα μας δώσει υγρασία και θα γίνει ο ρυθμιστής της πυκνότητας που θέλουμε να έχει το smoothie μας. Κι εδώ οι επιλογές είναι πολλές, από σκέτο νερό ή πάγο και κρύο τσάι, μέχρι κάποιο χυμό (πορτοκάλι, μήλο, ανανάς, λάιμ, ρόδι κλπ), γάλα, κεφίρ, γιαούρτι, κάποιο ρόφημα ξηρού καρπού (αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας) κλπ.

Για έξτρα γλυκύτητα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι, κάποιο σιρόπι (αγαύης, golden, σφένδαμου, βυσσινάδα), μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού κλπ.

Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο ξηρό καρπό (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, πεκάν) ή το βούτυρό τους, σπόρους διάφορους (τσία, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, σουσάμι), ταχίνι κλπ.

Για πιο ενδιαφέρουσα υφή μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες βρώμης, σπασμένο μπισκότο κλπ.

 

Προσοχή στις θερμίδες!

Όσο υγιεινές επιλογές κι αν κάνουμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες – ιδιαίτερα κάποιων επιβαρυμένων θερμιδικά τροφών και γλυκαντικών – για να μην ξεφύγουμε. Κατά τα άλλα, από κάθε ποτήρι smoothie κρατάμε τη δροσιά και την απόλαυση!

 

Μπορείς να δεις ακόμη