Τι είναι η διατροφική μαγιά;

by Aggeliki Tsoukana

Στο άκουσμα της λέξης μαγιά, κάποιοι από μας φαντάζονται ψωμιά που φουσκώνουν και μπίρες που βράζουν παράγοντας αλκοόλ. Στον κόσμο των χορτοφάγων όμως η διατροφική μαγιά είναι συνώνυμο της νοστιμιάς.

Είναι φυσικό, καθαρά χορτοφαγικό προϊόν και δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά της μπύρας που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία, αλλά ούτε και με τη μαγιά του ψωμιού. Η διατροφική μαγιά θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής. Στην απλή της μορφή τη βρίσκουμε σε σκόνη, σε νιφάδες και σε χάπια. Επί της ουσίας πρόκειται για τη μη ενεργή μορφή του σακχαρομύκητα Cerevisiae. Έχει χρώμα κιτρινωπό και οπτικά θυμίζει νιφάδες βρώμης με τις οποίες οι χορτοφάγοι πασπαλίζουν τα φαγητά τους για να τους προσθέσουν τυρένια γεύση και πλήθος θρεπτικών συστατικών.

 

Πώς παράγεται

Η μαγιά αναπτύσσεται σε υπόστρωμα από μελάσσα ή παντζάρια (και όχι σε λυκίσκο όπως η μαγιά μπύρας) και δεν περιέχει γλουτένη. Περιέχει όμως βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες προστίθενται στη μαγιά για να διευκολύνουν την ανάπτυξή της. Μετά από 7 ημέρες ανάπτυξης και ζύμωσης, συγκομίζεται, πλένεται, παστεριώνεται και εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να εξαλειφθεί η Candida Albicans.

 

Διατροφική αξία

Όπως προαναφέραμε η διατροφική μαγιά περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (Β1, Β2, Β6, φολικό οξύ (Β9), Νιασίνη (Β3), Β2 -στην οποία οφείλεται το κίτρινο χρώμα της). Η καλής ποιότητας διατροφική μαγιά είναι εμπλουτισμένη με Βιταμίνη Β12. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Περιέχει 18 αμινοξέα, που τη μετατρέπουν σε πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών (3 κ.σούπας περιέχουν 8 γρ. πρωτεΐνης), βήτα-γλυκάνες, μια μορφή διαιτητικών ινών, αλλά και γλουταθιόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η διατροφική μαγιά είναι χαμηλή σε λιπαρά, δεν περιέχει γλουτένη, σάκχαρα, αλάτι ή συντηρητικά.

 

 

Πώς χρησιμοποιείται

Καλό είναι να χρησιμοποιείται ωμή κι όχι μαγειρεμένη. Πασπαλίζεται πάνω από ζυμαρικά και σαλάτες για να δώσει τυρένια γεύση ή ανακατεύεται με νερό και άλλα συστατικά για να γίνει νόστιμη σος και να προστεθεί σε διάφορα φαγητά δίνοντας τους μια ιδιαίτερα νόστιμη γεύση, που χαρακτηρίζεται ως umami. Την ιδιαίτερη αυτή umami γεύση συναντάμε και στο γλουταμικό οξύ. Η ημερήσια δοσολογία είναι 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας ημερισίως. Αν χρησιμοποιήσουμε τη σκόνη, η ημερήσια ποσότητα πρόσληψης περιορίζεται στο μισό.

Μπορείς να δεις ακόμη