ΥΛΙΚΑ
-
Για τη βάση
- 12-15 σαβαγιάρ
- 2 κούπες σιρόπι
-
Για την κρέμα
- ½ πεπόνι ώριμο κατά προτίμηση πορτοκαλί
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη ή 60 γρ. μέλι
- 1 βανιλίνη
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 9 ζελατίνες των 1 γραμμαρίων
-
Για το σιρόπι
- 150 γρ. νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 φύλλα αρμπαρόριζα
- 3-4 κ.σ. ρακόμελο ή μοσχάτο Σάμου ή λικέρ
-
Για την επικάλυψη
- 1/2 πεπόνι ώριμο κατά προτίμηση πορτοκαλί
- 1 κ.σ. από το σιρόπι
- 3 κ.σ. μέλι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αποσύροουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρακόμελο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα
Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Πολτοποιούμε τη σάρκα από το πεπόνι στο μπλέντερ και το κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια για λίγα λεπτά, μέχρι να φτάσει σε παχύρευστη μορφή. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λιωμένο πεπόνι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. Παίρνουμε 3-4 κ.σ. από το ζεστό σιρόπι και διαλύουμε μέσα τις ζελατίνες πολύ καλά στυμμένες. Ρίχνουμε και τι ζελατίνες μέσα στην κρέμα, ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Συναρμολόγηση
Στρώνουμε τα σαβαγιάρ σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση, αφού τα έχουμε βουτήξει στο σιρόπι. Αδειάζουμε την κρέμα, απλώνουμε ομοιόμορφα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 6-8 ώρες ή ακόμα καλύτερα από το βράδυ.
Για την επικάλυψη
Κόβουμε το πεπόνι σε λεπτές φέτες και ξεκινάμε από έξω προς τα μέσα να καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας περιμετρικά σχηματίζοντας σιγά-σιγά ένα λουλούδι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιρόπι με το μέλι, περιχύνουμε την επιφάνεια και σερβίρουμε.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ