Τούρτα σοκολάτα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μέσα έξω σοκολατένια με ζουμερή καρδιά και κόκκινες φράουλες για χρώμα και δροσιά.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 1 βανιλίνη

Για το σιρόπι

  • ¾ φλιτζανιού νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ κρέμα καφέ ή άλλο ποτό της επιλογής σας

Για τη μους σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 σφηνάκι λικέρ κρέμα καφέ ή άλλο ποτό της επιλογής σας

Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας γερή βούτυρο
  • Φράουλες κομμένες στη μέση

 

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη μους της γέμισης: Βάζουμε τα 200ml της κρέμας γάλακτος σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τη σοκολάτα σε μπολ.
  2. Μόλις πάρει βράση η κρέμα τη ρίχνουμε καυτή στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα και στο τέλος ενσωματώνουμε το λικέρ ή το ποτό της επιλογής μας και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (τα 300ml) στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί κι ενσωματώνουμε το μείγμα της σοκολάτας. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής κι αφήνουμε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  4. Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και τέλος ανακατεύουμε μέσα το λικέρ ή το ποτό της επιλογής μας. Αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και βάζουμε μέσα 2 σχάρες. Στρώνουμε τρία ταψάκια με δίσκους λαδόκολλας που κόβουμε στο μέγεθος του πάτου των ταψιών μας.
  6. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει σαν λευκός αφρός. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε λίγο ακόμη.
  7. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά από σουρωτήρι ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια που ετοιμάσαμε.
  8. Ψήνουμε τα παντεσπάνια όλα μαζί στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  9. Για την επικάλυψη: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Ρίχνουμε από πάνω την καυτή κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει. Τέλος ενσωματώνουμε το μέλι και το βούτυρο κι αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα και με ένα πινέλο σιροπιάζουμε ελαφρά. Απλώνουμε πάνω του μια στρώση μους σοκολάτας, σκεπάζουμε με δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και απλώνουμε πάνω του την υπόλοιπη μους. Σκεπάζουμε με το τελευταίο παντεσπάνι και σιροπιάζουμε επίσης.
  11. Περιχύνουμε με το γλάσο της σοκολάτας φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας και την αφήνουμε στο ψυγείο. Διακοσμούμε την τελευταία στιγμή με φρέσκες φράουλες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη