Φτιάξε εύκολα σπιτικά αναψυκτικά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Στον ηλεκτρικό στίφτη στύβουμε φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών που τους πίνουμε αμέσως. Τώρα το καλοκαίρι όμως φτιάχνουμε μαζί τους και σπιτικά αναψυκτικά που διατηρούνται στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες και ανά πάσα ώρα και στιγμή είμαστε σε θέση να τους ξεδιψάσουμε όλους!

Στην αγορά υπάρχουν στίφτες που προορίζονται για διαφορετική χρήση ο καθένας –οικιακή ή επαγγελματική, που διαθέτουν δυνατότητες και τις ιδιαίτερες λειτουργίες. Επίλεξε αυτόν που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και πάμε να φτιάξουμε σπιτικά αναψυκτικά:

 

Πορτοκαλάδα

Πλούσια γεύση πορτοκαλιού σε ένα αναψυκτικό που μπορείς να σερβίρεις με ανθρακούχο νερό ή σόδα!

Υλικά

  • 600 ml χυμό πορτοκαλιών, φρεσκοστυμμένο
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
  • 400 ml νερό

Για το σερβίρισμα

  • Πάγο
  • Παγωμένο νερό απλό ή ανθρακούχο

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουμε ένα πυκνό σιρόπι.
  2. Στο μεταξύ στύβουμε τα πορτοκάλια στον ηλεκτρικό στίφτη και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρουν και μια δυο βράσεις μαζί και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε την πορτοκαλάδα να κρυώσει και τη σουρώνουμε πριν τη μεταφέρουμε σε μπουκάλια.
  4. Τη διατηρούμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε σε ποτήρια, αραιωμένη σε ποσοστό 1 μέρος σιρόπι με 2 μέρη παγωμένο νερό ή με όση ποσότητα νερού θεωρούμε απαραίτητη.

 

Λεμονάδα

 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας. Σερβιρισμένη με δυόσμο ή λουίζα και φετούλες τζίντζερ έχει πραγματικά μοναδική γεύση!

 

Υλικά (για 1 λίτρο συμπυκνωμένη λεμονάδα)

  • 350 ml χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2-3 λεμόνια
  • 450 ml νερό

Για το σερβίρισμα

  • Πάγο
  • Παγωμένο νερό απλό ή ανθρακούχο
  • Φύλλα δυόσμου ή λουίζας
  • Φετούλες τζίντζερ

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουμε ένα πυκνό σιρόπι.
  2. Στο μεταξύ στύβουμε τα λεμόνια στον ηλεκτρικό στίφτη και προσθέτουμε τον χυμό στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρουν και μια δυο βράσεις μαζί και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε τη λεμονάδα να κρυώσει και τη σουρώνουμε πριν τη μεταφέρουμε σε μπουκάλια.
  4. Τη διατηρούμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε σε ποτήρια, αραιωμένη σε ποσοστό 1 μέρος σιρόπι με 2 μέρη παγωμένο νερό ή με όση ποσότητα νερού θεωρούμε απαραίτητη.

 

Βυσσινάδα και γλυκό κουταλιού βύσσινο

Υλικά

  • 1 ½ κιλό βύσσινα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 βανιλίνη

Για το σερβίρισμα

  • Πάγο
  • Νερό παγωμένο κανονικό ή ανθρακούχο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα βύσσινα με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
  2. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα οποία κρατάμε σε λεκανίτσα μαζί με τους χυμούς που τρέχουν από την αποπυρήνωση.
  3. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε τα βύσσινα σε εναλλάξ στρώσεις με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους και να βρέξουν τη ζάχαρη.
  4. Ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το νερό, τα σουρώνουμε και ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα με τα βύσσινα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη.
  5. Βράζουμε το γλυκό για 10-15 λεπτά περίπου, αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα από την επιφάνεια τους αφρούς που δημιουργούνται.
  6. Αφήνουμε το γλυκό σκεπασμένο με βαμβακερή πετσέτα να ηρεμήσει και να κρυώσει. Ύστερα το ξαναβάζουμε στη φωτιά προσθέτοντας τη βανιλίνη και τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει.
  7. Για να κάνουμε το τεστ έχουμε αφήσει στο ψυγείο ένα πιάτο να παγώσει καλά, ρίχνουμε πάνω του σιρόπι από το γλυκό. Πρέπει να κάνει κόμπους.
  8. Με κουτάλα της σούπας μαζεύουμε το περισσότερο σιρόπι για τη βυσσινάδα, αφήνοντας το γλυκό με όσο σιρόπι χρειάζεται για να είναι σκεπασμένο.
  9. Σερβίρουμε τη βυσσινάδα αραιωμένη με πάγο και νερό, ίσως και μερικά βύσσινα από το γλυκό.

 

Κανελάδα

Κι όμως, πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή που συνηθίζουν να φτιάχνουν σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Σερβιρισμένη με φλούδες πορτοκάλι ή κεράσια η κανελάδα είναι ένα απίθανο αναψυκτικό!

Υλικά (για 1,5 λίτρο περίπου συμπυκνωμένο ρόφημα)

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 5 ξύλα κανέλας
  • 10 γαρίφαλα
  • Λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • Λίγο πορτοκάλι για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα μπαχαρικά σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για 20 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν χρησιμοποιήσουμε), για να πάρει πιο έντονο χρώμα.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει και την μεταφέρουμε σε γυάλινο μπουκάλι εντός ή εκτός ψυγείου.
  4. Σερβίρουμε την κανελάδα αραιωμένη με νερό (1 μέρος σιρόπι, 3 μέρη νερό) και πάγο για μια δροσερή απόλαυση. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με φλούδες ή φέτες πορτοκαλιού.

 

Μπορείς να δεις ακόμη