Vegan Menu

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Φακοσαλάτα

Μια χορταστική πεντανόστιμη σαλάτα για όλους!

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. φακές ψιλές ή χοντρές
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί σε καρεδάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 αγγουράκι σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα 4
  • 10 ελιές Καλαμών
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Για τη βινεγκρέτ:

  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις φακές σε σκέτο νερό για 10 λεπτά.
  2. Πετάμε το πρώτο νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα φρέσκο νερό προσθέτοντας μαζί τη δάφνη και το σκόρδο. Βράζουμε για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι φακές χωρίς να λιώσουν.
  3. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασίματος και σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το σκόρδο και τη δάφνη και αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Στο μεταξύ κόβουμε τα λαχανικά μας (κρεμμύδι, πιπεριές, ντοματίνια, αγγούρι) όπως περιγράφεται στα υλικά και τα αλατίζουμε ελαφρά.
  5. Αφού κρυώσουν οι φακές τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τα λαχανικά και τις ελιές.
  6. Ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας μαζί όλα τα υλικά της και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  7. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

 

 

Vegan τάρτα με «τυρί» και ντοματίνια

Απίθανη τριφτή ζύμη και σούπερ αρωματική γέμιση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη τάρτα.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. μείγμα ελαιολάδου και ηλιέλαιου
  • 150 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 400 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. τυρί κρέμα (χορτοφαγικό)
  • 200 γρ. φέτα (χορτοφαγική) χοντροτριμμένη
  • 2 κ.γ. φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή άνηθου ψιλοκομμένα
  • φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γρ. ντοματίνια ανάμικτα (κοκκινα και κίτρινα)

 

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσαρμόζουμε τους γάντζους στο μίξερ και προσθέτουμε το λάδι.
  2. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το μίξερ, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και κάπου στο ενδιάμεσο το αλάτι. Όταν η ζύμη πάρει όλο το αλεύρι και γίνει ομοιογενής σταματάμε το ζύμωμα.
  3. Αλευρώνουμε τον πάγκο και βγάζουμε πάνω του τη ζύμη. Την αλευρώνουμε ελαφρά από πάνω και της κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμη με τα χέρια. Όταν η ζύμη γίνει εντελώς λεία την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  4. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δυο «τυριά», το δυόσμο ή τον άνηθο και ανάλογο αλατοπίπερο, σύμφωνα με τη γεύση μας. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και «ντύνουμε» με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού 22 Χ 30εκ.
  6. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των τυριών και τοποθετούμε από πάνω ντοματίνια με την κομμένη πλευρά κολλημένη στη γέμιση.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα η ζύμη.
  8. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή διακοσμώντας με φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

 

 

Σουβλάκια λαχανικών

Αυτά τα πεντανόστιμα σουβλάκια είναι ό,τι πιο πολύχρωμο και γευστικό μπορείτε να βάλετε στο χορτοφαγικό τραπέζι σας!

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κρεμμύδια σε μεγάλα καρέ
  • 250 γρ. μανιτάρια μικρά
  • 2 κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες) σε χοντρές φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μεγάλα καρέ (3εκ. περίπου)
  • 1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί σε μεγάλα καρέ (3εκ. περίπου)
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε μεγάλα καρέ
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνουμε σε λεκανίτσα. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου, ρίγανη ή θυμάρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά και μουλιάζουμε σε νερό τα καλαμάκια.
  2. Στη συνέχεια παίρνουμε κομμάτια λαχανικών διαφορετικού χρώματος και τα περνάμε εναλλάξ και όπως μας αρέσει σε ξύλινα καλαμάκια.
  3. Ψήνουμε τα σουβλάκι σε δόσεις στο Airfryer στους 180οC, 10 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  4. Σερβίρουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα με γαρνιτούρα της επιλογής μας.

 

 

Xαλβάς πορτοκάλι με καρύδια

Υλικά για μια φόρμα κανονική με τρύπα στη μέση ή 8 ατομικές φόρμες

  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα με λεπτή φλούδα
  • 200 γρ. αραβοσιτέλαιο ή μείγμα από ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

Για το σιρόπι

  • 750 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 2 αστεράκια γλυκάνισο

Για τη διακόσμηση

  • Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
  • Μερικά καρύδια

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα πορτοκάλια, αφαιρούμε τις άκρες τους, τα κόβουμε στα 4 και απομακρύνουμε λευκές ίνες και κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή.
  2. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και τον αστεροειδή για 2 λεπτά.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ξεχωριστή βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και στα 5 λεπτά περίπου προσθέτουμε τα μισά καρύδια ψιλοκομμένα. Συνεχίζουμε το καβούρντισμα μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το σιρόπι, πολύ προσεκτικά για να μην καούμε (πιτσιλάει πολύ) και τον πολτό των πορτοκαλιών.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το σιρόπι, να φουσκώσει ο χαλβάς και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Κατεβάζουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια και σκεπάζουμε με πετσέτα βαμβακερή.
  7. Όταν κρυώσει ο χαλβάς, τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιατάκια.
  8. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα και διακοσμούμε με μερικά έξτρα καρύδια και κομματάκια από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη