385
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αυτά τα παπουτσάκια «φοριούνται» από vegetarians και μη, γιατί είναι γεμισμένα με σοταρισμένα λαχανικά αντί για κιμά και χρειάζονται λιγότερο χρόνο να ετοιμαστούν αφού τη θέση της μπεσαμέλ έχει πάρει η μοτσαρέλα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 8 μελιτζάνες μακρουλές
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
- 1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
- 1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
- 200 γρ. ντοματίνια ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 50 γρ. κουκουναρόσπορους ελαφρά καβουρντισμένους
- 400 γρ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση και χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε, τις στύβουμε ελαφρά και χαράζουμε ρόμβους στην κομμένη πλευρά. Τις αραδιάζουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Στο μεταξύ βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο τηγάνι να ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, τις πιπεριές, τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε τους κουνουναρόσπορους και μια καλή χούφτα φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα.
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και τις πιέζουμε λίγο να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα κατά μήκος της σάρκας τους. Γεμίζουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε και σκεπάζουμε με φέτες μοτσαρέλας.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαγειρευτούν καλά οι μελιτζάνες.
- Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πασπαλίζοντας με επιπλέον βασιλικό.