|  | 

Κουζίνα

Φασολάκια με πικάντικο κιμά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Μια διαφορετική εκδοχή μαγειρέματος για τα υπέροχα φασολάκια που είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή. Τόσο ο κιμάς όσο και το ρύζι τους ταιριάζει πραγματικά πολύ.

 

Υλικά

  • 1/2 κιλό φασολάκια φρέσκα (τσαουλιά ή μπαρμπούνια)
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα
  • 2 καψουλάκια καρδάμωμο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 1 ντομάτα μεγάλη κι ώριμη ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις ίνες τους.
  2. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας για να ζεσταθεί. Ανοίγουμε τα καψουλάκια του κάρδαμου και ρίχνουμε τα σποράκια στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για λίγο να ξυπνήσουμε τα αρώματά τους.
  3. Ρίχνουμε τον κιμά και τον ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα ζαχαροπλαστικής (σπάει πολύ εύκολα έτσι) μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ξεχωρίσει. Προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν κι αυτά και να πάρει λίγο χρώμα ο κιμάς.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ κι ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά και να πιει τα ζουμιά του.
  5. Στο μεταξύ ζεματάμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα φασολάκια σε βραστό κι αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε αμέσως. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό κάτω από τη βρύση.
  6. Ρίχνουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα με τον κιμά, προσθέτουμε την ξυσμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο ζεστό νερό να σκεπαστούν και επιπλέον αλατοπίπερο.
  7. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαγειρευτούν τα φασολάκια και να μείνει το φαγητό χωρίς ζουμιά. Ίσως χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό.
  8. Στο τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το σερβίρουμε σε πιάτα συνοδεύοντας με λευκό ρύζι μπασμάτι ή τηγανητές πατάτες και λίγο γιαούρτι για δροσιά.

 

Δείτε ακόμη