Ξέρεις τι είναι η κομπούτσα;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η κομπούχα ή kombucha είναι ένα ποτό κινεζικής προέλευσης που παρασκευάζεται με βάση το τσάι και στο οποίο αποδίδονται πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωση Παραγωγών Κομπούτσας απέκτησε και δική της παγκόσμια Ημέρα την 21 Φεβρουαρίου που πρωτογιορτάστηκε το 2020.

Πρόκειται για ένα αρχαίο ποτό, προϊόν ζύμωσης με ουδέτερη γεύση, ούτε ξινή, ούτε γλυκιά κι ελαφρώς αεριούχο το οποίο περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη ενώ επίσης του αποδίδονται ιδιότητες αποτοξινωτικές, αντιοξειδωτικές, δυναμωτικές κι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει μεγάλο αριθμό ωφέλιμων οξέων (γλυκουρονικό, γαλακτικό, οξικό, ουσνικό, κιτρικό, οξαλικό, γλυκονικό, βουτυρικό, φιλικό, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNA και το DNA) βιταμίνη C καθώς και όλη τη σειρά των βιταμινών Β -ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12.

 

Λίγη ιστορία…

  • Οι παραδόσεις της Ανατολής λένε ότι η κομπούχα προήλθε απο τη θάλασσα.
  • Η παλιότερη αναφορά σε αυτήν χρονολογείται απο την εποχή της δυναστείας των Τσιν, που βασίλεψε από το 221 έως το 206 π.Χ.
  • Εκείνη την εποχή ήταν γνωστή σαν «Θεϊκό Tsche» κι αυτό γιατί πίστευαν ότι η κομπούχα ήταν ένα ποτό με θεραπευτικές ιδιότητες που καθάριζε τον οργανισμό και τον γέμιζε με ενέργεια.
  • Το 221π.Χ. ως χρονολογία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Παγκόσμιας Ημέρας Κομπούτσας. Ορίστηκε η 21η Φεβρουαρίου, δηλαδή η 21η μέρα του 2ου μήνα του έτους (2/21 η συντομογραφία της σύμφωνα με τους Αγγλοσάξονες).
  • Κι ενώ οι Κινέζοι γνώριζαν τα ωφέλη από την κατανάλωσή της, μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να γίνεται γνωστή η κομπούτσα εκτός Κίνας. Εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω Ρωσίας και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου η κατανάλωσή της σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένη στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

 

 

Πώς παρασκευάζεται;

Η Κομπούτσα όπως είπαμε είναι ένα ανθρακούχο αφέψημα με βάση το τσάι. Για να το παρασκευάσουν στην αρχή φτιάχνουν ένα αφέψημα από μαύρο ή πράσινο τσάι ή μείγμα και των δύο, του προσθέτουν ζάχαρη λευκή κι αφού κρυώσει του προσθέτουν την καλλιέργεια κομπούτσα και το αφήνουν να ζυμώσει ακίνητο για καμιά δεκαριά ημέρες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η κομπούχα δεν είναι μύκητας και δεν ανήκει στην κατηγορία των μανιταριών. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που αποτελείται απο κυτταρίνη, μέσα στην οποία συμβιώνουν βακτηρίδια και μαγιά. Αν κάποιος αποφασίσει να εντάξει στη διατροφή του την κομπούχα θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να ακολουθήσει σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης και τις συνιστώμενες δοσολογίες.

Μπορείς να δεις ακόμη