Ξέρεις τι είναι το γάλα της τίγρης;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μην πανικοβληθείτε αν το δείτε στον κατάλογο κάποιου ακριβού εστιατορίου, παραγγείλτε το χωρίς φόβο και πάθος, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για γάλα – ούτε τίγρης ούτε άλλου άγριου ή ήμερου ζώου.

Πρόκειται για μια αθώα, χορτοφαγική και ωμή σάλτσα της περουβιανής κουζίνας που χρησιμοποιείται πολύ συχνά και με τεράστια επιτυχία. Πιο αναλυτικά, το «leche de tigre» όπως είναι η ισπανική ονομασία της περίφημης περουβιανής σάλτσας περιέχει lime, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πιπεριά chili, αλάτι, πιπέρι και ζωμό ψαριού και χρησιμοποιείται σαν μαρινάδα σε σεβίτσε ψαριών ή θαλασσινών, με σκοπό να τα «ψήσει» ελαφρά στο αλάτι και τον χυμό λάιμ, λεμονιού ή άλλου εσπεριδοειδούς.

Κι επειδή το σεβίτσε έχει γίνει παγκοσμίως διάσημο λόγω της τεράστιας επιτυχίας που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η περουβιανή κουζίνα, εξίσου διάσημο είναι πλέον και το «γάλα της τίγρης». Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Γκαστόν Αθούριο, διάσημος περουβιανός σεφ είναι ο άνθρωπος που πήρε στα χέρια του την παραδοσιακή και φτωχική κατά τα άλλα κουζίνα του Περού και τη μετέτρεψε στη μεγαλύτερη γαστρονομική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι τυχαίο που στο Περού θεωρείται κάτι σαν εθνικός ήρωας;

Μπορείς να δεις ακόμη