621
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η ζεστή και πιο light εκδοχή της διάσημης vichyssoise, μιας σούπας από πράσα και πατάτες, εμπλουτισμένη με κρέμα γάλακτος που κατά παράδοση τρωγόταν κρύα.
Υλικά για 6 άτομα
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 4-5 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 5 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
- 1,5 λίτρο νερό ζεστό από βραστήρα ή ζωμό κότας
- 1 φλιτζάνι γάλα
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στη συνταγή. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί μέχρι να γίνουν διάφανα τα πράσα.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σούπα, προσθέτουμε καυτό νερό από τον βραστήρα και ασφαλίζουμε το καπάκι της χύτρας. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό περίπου και βράζουμε για 20 λεπτά.
- Απασφαλίζουμε το καπάκι της χύτρας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της και πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στη χύτρα με ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και δίνουμε στη σούπα μια τελευταία βράση. Τη σερβίρουμε ζεστή σε πιάτα, διακοσμώντας με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.