Ζήτω τα ζυμαρικά φούρνου!

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα ζυμαρικά γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών σας ξεφουρνίζουμε 3 νόστιμες συνταγές.

 

 

Τορτελίνια φούρνου με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα

Τα μικροσκοπικά γεμιστά ζυμαρικά μισομαγειρεύονται στην κατσαρόλα και το ψήσιμό τους ολοκληρώνεται μέσα σε σάλτσα ντομάτας, πασπαλισμένα από μια πλούσια στρώση μοτσαρέλας που έρχεται και λιώνει απολαυστικά.

Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ. τορτελίνια με γέμιση της επιλογής σας (κατά προτίμηση σε καρέ σχήμα)
  • 2 κονσέρβες ντοματάκι κονκασέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτη ζάχαρη
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ντοματάκια, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, να σιγοβράσε η σάλτσα για 20 λεπτά περίπου.
  2. Στο μεταξύ βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα τορτελίνια μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για το μισό χρόνο από όσο αναφέρει η συσκευασία τους.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
  4. Τα μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το σκεύος με το φαγητό από τον φούρνο, κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
  6. Ξαναβάζουμε το σκεύος στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο του φαγητού για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει μια ώραία χρυσαφιά κρούστα.
  7. Αφήνουμε το φαγητό εκτός φούρνου να ηρεμήσει για 10 λεπτά και το σερβίρουμε στο τραπέζι μαζί με το σκεύος. Μοιράζουμε σε πιάτα και απολαμβάνουμε!

 

 

Κανελόνια φούρνου με σπανάκι και 3 τυριά

Κανελόνια με αρωματική γέμιση από σπανάκι και λευκά τυριά ψημένα μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας και πασπαλισμένα με κεφαλογραβιέρα.

Υλικά

  • 400 γρ. κανελόνια
  • 400 γρ. σπανάκι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο (ξεχωριστά το άσπρο και το πράσινο μέρος)
  • 500 γρ. ανθότυρο λιωμένο
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για τη γέμιση: σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το λευκό μέρος από το φινόκιο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να μαραθεί και να πιει όλα τα υγρά του το μείγμα.
  2. Εκτός φωτιάς κι αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε το πράσινο μέρος από το φινόκιο, τη φέτα, το ανθότυρο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε ανάλογο αλατοπίπερο και αφήνουμε να κρυώσει κι άλλο. Για μεγαλύτερη ευκολία μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  3. Για τη σάλτσα: βράζουμε την ντομάτα με το σκόρδο, τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό, το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε.
  4. Κάνουμε μια στρώση από τη σάλτσα σε πυρίμαχο ταψί, γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του σπανακιού και τα τοποθετούμε μέσα στο σκεύος μας, το ένα δίπλα στο άλλο.
  5. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κανελόνια.
  6. Απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό μαζί με το σκεύος του, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

 

 

Φιογκάκια φούρνου με μπρόκολο και τυρί κρέμα

Ζυμαρικά και μπρόκολο μισοβράζουν μαζί στην κατσαρόλα και ύστερα ψήνονται στο φούρνο μέσα σε μια πλούσια κρεμώδη σάλτσα τυριού.

Υλικά

  • 400 γρ. φιογκάκια ή άλλα κοντά ζυμαρικά της επιλογής σας
  • 400 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο
  • 300 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • λίγο γάλα
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε 6 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα να πάρουν βράση και αλατίζουμε.
  2. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας, ανακατεύουμε και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμη.
  4. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο και τα μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Κρατάμε ένα φλιτζάνι νερό από αυτό που τα βράσαμε.
  5. Το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το γάλα, ανάλογο αλάτι να έρθει στη γεύση μας και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να έρθει το μείγμα σε βρασμό και περιχύνουμε τα ζυμαρικά στο ταψί.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, κάνοντας ενδιάμεσα ένα ανακάτεμα στο φαγητό.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μέσα στο πυρίμαχο σκεύος που τα ψήσαμε, πασπαλίζοντας με παρμεζάνα κι έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημείωση: Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε την παρμεζάνα και στη θέση της να προσθέσουμε στο φαγητό 150 γρ. καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο και να ανακατέψουμε καλά πριν το σερβίρουμε.

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και απόκτησε όλο τον οικιακό εξοπλισμό που χρειάζεσαι για να απολαμβάνεις τέλειες συνταγές ζυμαρικών!

 

Μπορείς να δεις ακόμη