686
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μαγειρεύουμε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά στο φούρνο χρησιμοποιώντας λαζάνια, κανελόνια και κοχύλια. Πιο comfort και γιορτινό δεν έχει…
Λαζάνια με κοτόπουλο, μανιτάρια και μοτσαρέλα
Για τα λαζάνια
- 1 πακέτο λαζάνια που δεν θέλουν βράσιμο
- 400γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλο σε μπουκίτσες
- 500γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- φρέσκο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 300γρ. Μοτσαρέλα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση: Βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τα κομματάκια του κοτόπουλου. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι συχνά και γυρίζοντας όταν είναι απαραίτητο, μέχρι να αλλάξει παντού το χρώμα του. Το βγάζουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσουν από τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, το θυμάρι και δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο και ψήνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα να γίνει μια σφιχτή μάζα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πάρει βράση και να σφίξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε μέσα την τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς να λιώσει. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο Στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού ένα λεπτό στρώμα από την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και βάζουμε από πάνω μια στρώση με λαζάνια.
- Κρατάμε τη μισή μπεσαμέλ στην άκρη και ανακατεύουμε την υπόλοιπη με το μείγμα του κοτόπουλου. Κάνουμε μια στρώση με το μισό μείγμα κοτόπουλου πάνω από τα λαζάνια, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και μετά κάνουμε δεύτερη στρώση με το υπόλοιπο μείγμα από το κοτόπουλο.
- Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, κάνουμε μια τελευταία στρώση με λαζάνια και απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε τα λαζάνια στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω το φαγητό.
Κοχύλια γεμιστά με ανθότυρο και σπανάκι
Υλικά για 4-5 άτομα:
- 400γρ. ζυμαρικά μεγάλα κοχύλια
- 300γρ. σπανάκι
- 300γρ. ανθότυρο τριμμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο (ξεχωριστά το άσπρο και το πράσινο μέρος)
- 100γρ. φέτα τριμμένη
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
Για το γκρατινάρισμα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε κατσαρόλα, βράζοντας την ντομάτα με το σκόρδο, το λάδι, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο για 15 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε καλά.
- Για τη γέμιση: Μέσα σε ένα μπολ λιώνουμε το ανθότυρο και τη φέτα με πιρούνι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το λευκό μέρος από το φινόκιο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθεί και να πιει όλα τα υγρά του ανακατεύοντας συχνά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα τυριά, προσθέτουμε τα φυλλαράκια του μάραθου και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε ανάλογο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Για μεγαλύτερη ευκολία μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλο στόμιο μπροστά.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψί. Γεμίζουμε ένα-ένα τα κοχύλια με το μείγμα του τυριού και τα τοποθετούμε πάνω στη σάλτσα, το ένα κοντά στο άλλο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε το φαγητό με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.
Κανελόνια με κιμά
Υλικά
- 1 πακέτο κανελόνια
Για τη γέμιση
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λάπα ή ελιά
- 1½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
- 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για το ψήσιμο
- 1 κονσέρβα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- αλάτι, άσπρο πιπέρι
- 150γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση του κιμά. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, το σέλερι και το καρότο, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε το κονκασέ, τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί ο κιμάς. Τότε ανακατεύουμε μέσα το φρέσκο βασιλικό και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάμε να στήσουμε το φαγητό. Παίρνουμε τα κανελόνια ένα ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, στο ταψί, όχι πολύ κολλητά.
- Ανακατεύουμε το χυμό της ντομάτας με το ελαιόλαδο, το κρασί, το λιωμένο σκόρδο και ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε το φαγητό στο ταψί.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαγειρευτούν τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να λιώσει και να ροδοκοκκινίσει ελαφρά.
- Σερβίρουμε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και σαν κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς τα με μια σαλάτα.