3 πανεύκολα σνακ με ελάχιστα υλικά

by Despoina Sachini

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι στα γρήγορα για τις μικρές πείνες της ημέρας δεν χρειάζεται να κατεβάσεις όλη την κουζίνα κάτω. Με μια καλή βάση όπως είναι τα έτοιμα φύλλα κρούστας, η σφολιάτα και οι αραβικές πίτες και 2-3 ακόμη υλικά φτιάχνουμε λαχταριστά και πεντανόστιμα σνακ για όλα τα γούστα.

 

 

Τυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση φέτας

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι ζεστής τυρόπιτας με τραγανά φύλλα και αφράτη γέμιση.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 ½ ποτήρι γάλα
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 2 αυγά
  • 500γρ. φέτα σπασμένη με πιρούνι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το γάλα κρύο μαζί με το σιμιγδάλι σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  2. Τραβάμε από τη φωτιά κι ενσωματώνουμε στην κρέμα τη φέτα και τα αυγά, ανακατεύοντας δυνατά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
  3. Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε τα πρώτα 6 φύλλα σταυρωτά, λαδώνοντας ένα ένα κάθε φορά με πινέλο κι αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και φέρνουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που λαδώνουμε επίσης και απλώνουμε τσαλακωτά πάνω από τη γέμιση.
  4. Βρέχουμε ελαφρά την πίτα από πάνω και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.

 

 

Εύκολες πίτσες με αραβική πίτα

Με μια πίτα αραβική και μια ωραία σάλτσα φτιάχνουμε απίστευτης νοστιμιάς πίτσες. Σε μια νηστίσιμη παραλλαγή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με σοταρισμένα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σαν αυτά της χωριάτικης σαλάτας, κάπαρη και ελιές.

Υλικά

  • 2-3 Αραβικές πίτες μεγάλου μεγέθους
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ή φρέσκες ντομάτες κόκκινες και ζουμερές
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, Ρίγανη
  • Μοτσαρέλα χοντροτριμμένη ή άλλο τυρί της επιλογής σας (φέτα, κασέρι, γραβιέρα κλπ)

Εκτέλεση

  1. Περνάμε τις ντομάτες από το πολυμίξερ και βράζουμε τον πολτό τους σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Αλείφουμε τις αραβικές πίτες με σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τριμμένο τυρί της επιλογής μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 7 λεπτά περίπου ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
  3. Σερβίρουμε τις πίτσες ζεστές μόλις βγουν από τον φούρνο μέσα σε πιατέλα ή ξύλο κοπής, κόβοντας με ροδάκι πίτσας.

 

 

Palmier με κανέλα και σοκολάτα

Απλά κομψά κι ακαταμάχητα. Φτιάχνονται πανεύκολα, τρώγονται με τεράστιο ενθουσιασμό. Και ναι, αν η σφολιάτα δεν είναι βουτύρου, είναι και νηστίσιμα!

Υλικά για 30-35 κομμάτια περίπου

Για τα γλυκά

  • 2 φύλλα σφολιάτας (όχι βουτύρου)
  • 8 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 300γρ. κουβερτούρα μαύρη ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη σφολιάτα την αφήνουμε να ξεπαγώσει εκτός ψυγείου για λίγη ώρα ή στη συντήρηση. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια την αφήνουμε 5 λεπτά εκτός ψυγείου.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ταψάκια. Ανοίγουμε στον πάγκο το πρώτο φύλλο με τη στενή πλευρά μπροστά μας ακριβώς και χωρίς να αφαιρέσομε το προστατευτικό πλαστικό από κάτω την ισιώνουμε με ένα πλάστη.
  3. Με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με κρύο νερό. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίζουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ανασηκώνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλαστικού στην αρχή ξεκινάμε να την τυλίγουμε σε ρολό. Σταματάμε όταν φτάσουμε στο κέντρο του φύλλου. Γυρίζουμε την πάνω πλευρά κάτω και ξεκινάμε ένα δεύτερο ρολό το οποίο σταματάμε στη μέση απέναντι από το άλλο ρολό.
  4. Ενώνουμε τα δύο ρολά στο κέντρο και στη συνέχεια κόβουμε το διπλό ρολό σε 15-16 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου, τις οποίες τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας
  5. Αλείφουμε τα μπισκότα με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
  6. Αφήνουμε να κρυώσουν τα palmier και λιώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Βουτάμε το μισό περίπου μέρος τους στη λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε στη λαδόκολλα να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν τα σερβίρουμε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη