|  |  | 

HOW TO Κουζίνα

Πώς αξιοποιούμε τα αποξηραμένα φρούτα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Εκτός από σοβαρούς λόγους να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ξερά φρούτα έχουμε και πολλούς νόστιμους τρόπους να τους χαρούμε.

Ως γνωστόν, τα ξερά φρούτα μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς τρόπους και το κάνουμε ήδη προσθέτοντάς τα στο γιαούρτι, στα δημητριακά του πρωινού μαζί με ξηρούς καρπούς, αλλά και σε κέικ, ψωμιά, αρτοποιήματα και φαγητά, πότε ολόκληρα και πότε ψιλοκομμένα. Ας δούμε όμως και μερικούς ακόμη τρόπους μέσα από τρεις πανεύκολες συνταγές.

 

 

Κομπόστα αποξηραμένων φρούτων με γλυκό κρασί και μπαχαρικά

Θα συνοδεύσει τέλεια το παγωτό ή το γιαούρτι μας με τον πλέον αρωματικό και νόστιμο τρόπο.

Υλικά

  • 500γρ. μείγμα από αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ανανά, χουρμάδες, κράνμπερις κλπ) σε χοντρά κομμάτια
  • 100γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250ml νερό
  • 500ml μοσχάτο ή άλλο γλυκό κρασί της επιλογής μας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 10 γαρίφαλα
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι λεπτοκομμένη
  • 1 κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο σε λεπτές φέτες

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό
  • Καβουρντισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τα μπαστουνάκια της πορτοκαλόφλουδας και τα μπαχαρικά (την κανέλα, το τζίντζερ, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα γαρίφαλα) να πάρει βράση.
  2. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Αφού πάρει η κομπόστα μια δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να μείνουν τα φρούτα με λίγο σιρόπι. Ανακατεύουμε συχνά στο ενδιάμεσο.
  4. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε μπολ μαζί με μια καλή μπάλα παγωτό της επιλογής μας ή με γιαούρτι στραγγιστό.

 

 

Δαμάσκηνα γεμιστά με γραβιέρα και μπέικον

Ένα πρώτης τάξεως ρετρό μεζεδάκι για μπουφέδες και φιλικά τραπέζια που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

Υλικά για 20 κομμάτια

  • 20 δαμάσκηνα αποπυρηνωμένα
  • 300γρ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε 20 κύβους
  • 10 φέτες μπέικον κομμένες στη μέση
  • 20 οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση

  1. Γεμίζουμε τα δαμάσκηνα με ένα κυβάκι γραβιέρας και τυλίγουμε γύρω από όλο το δαμάσκηνο μια λωρίδα μπέικον.
  2. Τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα και αραδιάζουμε τα δαμάσκηνα σε ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά.
  3. Βγάζουμε τα δαμάσκηνα από τον φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά ή χλιαρά.

 

Χουρμάδες γεμιστοί

Ένα πρώτης τάξεως γλυκό κέρασμα σε περιόδους νηστείας ή για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Υλικά

  • 500γρ. χουρμάδες αποπυρηνωμένοι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κούπα τσάι του βουνού ζεστό
  • 150γρ. ξηροί καρποί της επιλογής μας (καρύδι πεταλούδα, πράσινο φιστίκι ψιλοκομμένο, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα κλπ)
  • Μερικά βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τα μέλι στο τσάι και το ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά στο τσάι. Τους στραγγίζουμε και τους στεγνώνουμε καλά.
  2. Κάνουμε μια μικρή χαρακιά στο πλάι των χουρμάδων και τους γεμίζουμε με τον ξηρό καρπό της επιλογής μας και με βερίκοκα κομμένα στη μέση.
  3. Μεταφέρουμε τους χουρμάδες σε πιατέλα τοποθετώντας τους κυκλικά και σερβίρουμε.

 

Σημείωση: Αν θέλουμε, μπορούμε να τους βουτήξουμε σε λιωμένη κουβερτούρα και να αφήσουμε πάνω σε λαδόκολλα να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν τους μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

 

Δείτε ακόμη