805
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αυτά τα εγγλέζικα μπισκοτοκεκάκια που δεν είναι ούτε μπισκότα ούτε κέικ φτιάχνονται πανεύκολα. Τραγανά απ’ έξω και ζουμερά στο εσωτερικό μοσχοβολάνε βούτυρο και σου παίρνουν κυριολεκτικά το μυαλό. Είναι ο τέλειος συνοδός του τσαγιού αλλά και του καφέ, ενώ θα γίνουν τα λατρεμένα των παιδιών στο πρωινό τραπέζι. Τα σερβίρουμε με μαρμελάδα και clotted cream ή τυρί κρέμα αν δεν βρούμε. Κόβουμε στη μέση, αλείφουμε και απολαμβάνουμε.
Υλικά για 8 άτομα:
- 50 γρ. ζάχαρη + λίγη επιπλέον για το τελείωμα
- 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ. γ. αλάτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο σε μικρούς κύβους
- 1 αυγό
- 250 ml κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- clotted cream ή φρέσκο τυρί κρέμα
- μαρμελάδα φράουλα ή άλλη της επιλογής μας
Εκτέλεση
- Βάζουμε στην άκρη τα 50ml της κρέμας γάλακτος. Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανιλίνη, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και προσαρμόζουμε τους γάντζους.
- Ρίχνουμε τα κυβάκια του βούτυρου και ξεκινάμε να δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν τα υλικά σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το αυγό και τα 200ml της κρέμας γάλακτος. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά ομοιογενή ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο πάνω σε χαρτί ψησίματος. Πατάμε με την παλάμη να πλατύνει λίγο και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2,5 εκ.
- Με τη βοήθεια κουπ πατ διαμ. 4εκ. κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε στο ταψί. Αλείφουμε τα scones με την κρέμα γάλακτος που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε τα scones και αφού κρυώσουν τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα, συνοδεύοντας στο τραπέζι με τυρί κρέμα ή clotted cream και μαρμελάδα.