Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ο ταραμάς δεν χρησιμοποιείται μόνο για να φτιάχνουμε ταραμοσαλάτες. Τον αξιοποιούμε και σε άλλα νηστίσιμα μαγειρέματα που θέλουμε να τους δώσουμε έντονη αλμυρότητα και λίγη γεύση από θάλασσα. Εδώ προτείνουμε τέσσερις συνταγές για κεφτέδες, μακαρονάδα, σαλάτα με σταμναγκάθι και μους αβοκάντο που θα κάνουν το σαρακοστιανό τραπέζι πραγματικά νόστιμο!
Ταραμοκεφτέδες από πατάτα
Τους λες και πατατοκεφτέδες νηστίσιμους με ταραμά και είναι πραγματικά υπέροχοι.
Υλικά για 4 άτομα
- 650 γρ. πατάτες
- 80 γρ. ταραμά
- 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1-2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1-2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
- Ελαιόλαδο απαλό για το τηγάνισμα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται καλά με ένα πιρούνι και τις στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις λιώνουμε μέσα σε ένα μπολ με την πρέσα του πουρέ ή τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών.
- Διαλύουμε τον ταραμά σε λίγο χλιαρό νερό και τον προσθέτουμε στις λιωμένες πατάτες, προσθέτοντας και το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, το αλεύρι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
- Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια βρέχοντας τα χέρια μας σε νερό. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και στο τέλος τα κυλάμε στην τριμμένη φρυγανιά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν καλύτερα.
- Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και όταν κάψει τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις. Προσοχή, δεν τα βάζουμε πολλά μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα διαλυθούν τα κεφτεδάκια μέσα στο τηγάνι.
- Βγάζουμε τα κεφτεδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να τραβήξει το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε ζεστά, μαζί με άλλα ζεστά νηστίσιμα μεζεδάκια.
Μους αβοκάντο με ταραμά
Θα μπορούσαμε να το πούμε και γουακαμόλε με ταραμά. Είναι μια πρασινωπή βελούδινη μους που θα ενθουσιάσει όποιον τη γευτεί.
Υλικά για 1 μέτριο μπολ
- 140 γρ. ταραμά λευκό
- 300 γρ. σάρκα από ώριμα αβοκάντο
- 1 μεγάλη φέτα ψωμί χωρίς την κόρα
- 1 λάιμ χυμό και ξύσμα
- 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
- 150-200 ml αραβοσιτέλαιο
- Μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με το χέρι.
- Το ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη σάρκα του ώριμου αβοκάντο, τον ταραμά, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και του λάιμ και χτυπάμε να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι εξακολουθώντας να χτυπάμε σταθερά μέχρι να πάρουμε μια ωραία μους. Δοκιμάζουμε τη γεύση και ανάλογα προσθέτουμε επιπλέον χυμό λάιμ ή λάδι μέχρι να φέρουμε τη μους στη γεύση μας.
- Σερβίρουμε τη μους με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με πιτούλες ή λαγάνα.
Σταμναγκάθι με λαδολέμονο ταραμά
Το σταμναγκάθι εδώ βράζεται και περιχύνεται με ένα αλλιώτικο λαδολέμονο, με γεύση από θάλασσα.
Υλικά για 4 πιάτα
- 1 κιλό σταμναγκάθι ή άλλα χόρτα της επιλογής σου
- Αλάτι
Για το λαδολέμονο ταραμά
- 1 – 1 ½ κ.γ. ταραμά
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό λίγο κάτω από τη μέση της και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Όταν πάρει βράση το νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα χόρτα, πιέζοντας ελαφρά με ένα πιρούνι να σκεπαστούν με νερό.
- Βράζουμε τα χόρτα για 5-10 λεπτά περίπου και τα στραγγίζουμε.
- Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο: βάζουμε στον πολυκόφτη τον ταραμά με λίγο από το νερό που έβρασαν τα χόρτα και χτυπάμε για μισό λεπτό να σπάσει. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο εναλλάξ με χυμό λεμονιού συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το λαδολέμονο κι ελαφρώς κρεμώδες.
- Περιχύνουμε τα χόρτα με το λαδολέμονο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με έξτρα λεμόνι για όποιον θέλει να προσθέσει στο πιάτο του.
Σπαγγέτι με σκόρδο, λάδι, ταραμά και καυτερή πιπεριά
Νηστίσιμη και πικάντικη μακαρονάδα που γίνεται εύκολα κι απλά μέσα σε λίγα λεπτά.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 πακέτο λινγκουίνι ή σπαγγέτι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.σ. ταραμά λευκό
- Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1-2 πιπερίτσες τσίλι σε φετούλες
- Μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα, χωρίς να τα στραγγίξουμε.
- Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
- Αφού μαραθούν, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το σκόρδο και το τσίλι. Ανακατέβουμε καλά για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον ταραμά και φέρνουμε μερικές βόλτες ακόμη στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε 1 κουτάλα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και το λινγκουίνι στραγγισμένο. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.