859
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τέσσερις συνταγές για εύκολα και νόστιμα σνακ κατάλληλα για το σχολείο, το σπίτι ή το γραφείο.
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Πράσινη και αρωματική, αυτή η πίτα φτιάχνεται πανεύκολα χωρίς να χρειάζεται καν φύλλο και πάει παντού κλεισμένη σε δοχεία φαγητού κι αλουμινόχαρτα.
Υλικά (για ένα ταψάκι 25Χ35εκ.)
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 5-6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 αβγά
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 400 γρ. φέτα σπασμένη με πιρούνι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χέρι ή στον ηλεκτρικό τρίφτη. Τα ρίχνουμε σε λεκανίτσα, αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ιδρώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και λαδώνουμε το ταψί μας.
- Παίρνουμε τα τριμμένα κολοκύθια λίγα λίγα με τις χούφτες, τα στύβουμε να φύγουν τα νερά τους και τα μεταφέρουμε σε ξεχωριστή λεκανίτσα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, το περισσότερο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη φέτα, το αλεύρι και τη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσαμε, πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να ισιώσει, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζουμε την πίτα κι αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Μπουκίτσες ενέργειας με βρώμη
Δεν χρειάζονται ψήσιμο και φτιάχνονται σε χρόνο ντετέ. Κάθε μπουκίτσα κρύβει μέσα της φουλ ενέργεια και γλύκα ανυπέρβλητη δίχως ίχνος τύψης.
Υλικά (για 30 κομμάτια περίπου)
- 150 γρ. νιφάδες βρώμης
- 115 γρ. ταχίνι
- 100 γρ. μέλι
- 100 γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 50 γρ. γκότζι μπέρις
- 50 γρ. ηλιόσπορους
- 75 γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
- 100 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα αμύγδαλα και τους ηλιόσπορους σε ένα τηγανάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα καβουρντίζουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ τη βρώμη, το μέλι, το ταχίνι, τις σταφίδες, τα goji berries και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους σε μια ομογενή μάζα.
- Βάζουμε το σουσάμι σε ένα μπολ. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα που φτιάξαμε και πλάθουμε μπαλίτσες μέχρι να τελειώσει το υλικό μας. Κατά διαστήματα βρέχουμε τα χέρια σας για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.
- Βουτάμε μία μία τις μπαλίτσες στο σουσάμι και τις γυρίζουμε να κολλήσει παντού. Διατηρούμε τις μπουκίτσες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και στο ψυγείο.
Αλμυρά και γλυκά palmier
Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις πως θέλεις να είναι το σνακ σου, αλμυρό ή γλυκό, αυτή η συνταγή είναι 2 σε 1 και θα γίνει η αγαπημένη σου.
Υλικά (για 30-35 κομμάτια περίπου)
Για τα γλυκά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 μήλο ξυσμένο στον τρίφτη
- 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 αβγό
Για τα αλμυρά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 3 κ.σ. πέστο βασιλικού του εμπορίου ή σπιτικό
- 3-4 κ.σ. τρίμμα φέτας
- 3 κ.σ. παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί
Εκτέλεση
- Αφήνουμε την κατεψυγμένη σφολιάτα να ξεπαγώσει εκτός ψυγείου. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια την αφήνουμε 5 λεπτά εκτός ψυγείου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ταψάκια. Ανοίγουμε στον πάγκο το πρώτο φύλλο με τη στενή πλευρά μπροστά μας ακριβώς και χωρίς να αφαιρέσουμε το προστατευτικό πλαστικό από κάτω την ισιώνουμε με έναν πλάστη.
- Χτυπάμε το αβγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της. Απλώνουμε το ξυσμένο μήλο όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανασηκώνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλαστικού στην αρχή ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό. Σταματάμε όταν φτάσουμε στο κέντρο του φύλλου. Γυρίζουμε την πάνω πλευρά κάτω και ξεκινάμε ένα δεύτερο ρολό το οποίο σταματάμε στη μέση.
- Ενώνουμε τα δύο ρολά στο κέντρο και στη συνέχεια κόβουμε το διπλό ρολό σε 15-16 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου, τις οποίες τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας μόνο που το αλείφουμε πρώτα με το πέστο βασιλικού και στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τη φέτα. Ρολάρουμε και κόβουμε κατά τον ίδιο τρόπο και απλώνουμε τα παλμιέρ στο δεύτερο ταψί.
- Αλείφουμε τα μπισκότα με λίγο νερό, πασπαλίζουμε τα γλυκά με λίγη ακόμη ζάχαρη και τα αλμυρά με λίγη επιπλέον παρμεζάνα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
Mini quiche Lorraine
Κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί και να σταματήσει στο ένα. Τρώγονται κάθε ώρα και στιγμή και αρέσουν σε όλους, σε μικρούς και μεγάλους!
Υλικά (για 24 κομμάτια)
- 24 έτοιμους δίσκους σφολιάτας ή ζύμης κουρού
- 3 αβγά
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 4-5 κ.σ. γιαούρτι
- 4-5 φέτες ζαμπόν σε κυβάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- Λίγο γάλα
Εκτέλεση
- Αφήνουμε τους δίσκους της έτοιμης ζύμης να ξεπαγώσουν.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175oC στον αέρα και παίρνουμε 2 ταψάκια για μάφινς των 12 θέσεων το καθένα
- Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί, το κρεμμυδάκι, το ζαμπόν και τριμμένο πιπέρι. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα αραιώνουμε με λίγο γάλα.
- Ντύνουμε τις υποδοχές των ταψιών των μάφινς με τους δίσκους της ζύμης και μοιράζουμε μέσα τους ομοιόμορφα το μείγμα που ετοιμάσαμε.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα βγάλουμε από το ταψί για να κρυώσουν τελείως. Τρώγονται χλιαρά ή κρύα.