2,5K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Χρώματα, αρώματα και ενδιαφέρουσες υφές σε μια σαλάτα που συνδυάζει με τον πιο υγιεινό τρόπο τα όσπρια με λαχανικά, ξηρούς καρπούς, τυρί και αρωματικά.
Υλικά για 4-6 άτομα
- 200γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το βράδυ σε κρύο νερό)
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 6-7 βολβούς μέτριων παντζαριών
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το πράσινο μέρος
- 1 φλιτζάνι σπανάκι baby
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ φιστίκια Αιγίνης ελαφρώς ψημένα και κοπανισμένα
- 150γρ. φέτα σε κυβάκια
- Αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ ξίδι βαλσαμικό
- ½ λεμόνι ξύσμα και χυμό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ μέλι ή πετιμέζι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε το ρεβίθια σε φρέσκο νερό ελαφρώς αλατισμένο μαζί με το ξύλο της κανέλας μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας ο χρόνος βρασίματος θα μειωθεί σημαντικά, περίπου στο μισό. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το κανελόξυλο.
- Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε παράλληλα τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέχρι να τα ξεφλουδίσουμε.
- Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη.
- Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε πιατέλα και από πάνω τοποθετούμε τα παντζάρια κομμένα στα 4. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το σπανάκι και πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τα κοπανισμένα φιστίκια.
- Μοιράζουμε από πάνω τα κυβάκια της φέτας και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ. Σερβίρουμε αμέσως και κάνουμε στο τραπέζι το τελευταίο ανακάτεμα.