995
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κλασική αναστάσιμη μαγειρίτσα με πλούσιο αυγολέμονο, μαγειρεμένη στην κατσαρόλα ή στη γάστρα, έτσι για αλλαγή.
Υλικά για 8-10 άτομα
- Τη συκωταριά και την αντεριά από ένα αρνάκι
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 μαρούλια χοντροκομμένα
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τη συκωταριά και τα αντεράκια πολύ καλά, γυρίζοντάς τα μέσα έξω με τη βοήθεια ενός μολυβιού.
- Ύστερα ζεματίζουμε τα εντόσθια σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη για τη μαγειρίτσα. Αφήνουμε να κρυώσουν τα εντόσθια για να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια. Τα τρυφερά πράσινα φύλλα τα αφήνουμε για αργότερα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα εντεράκια. Τα σοτάρουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το μαρούλι και τον περισσότερο άνηθο. Όταν μαραθούν αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό που κρατήσαμε μετά το ζεμάτισμα των εντοσθίων.
- Αν θέλουμε, μεταφέρουμε τη μαγειρίτσα σε γάστρα και την ψήνουμε σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μία ώρα. Αλλιώς συνεχίζουμε στην κατσαρόλα το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά ακόμη. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα από τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
- Για το αυγολέμονο: παίρνουμε μια κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα ή τη γάστρα. Χτυπάμε τα ασπράδια στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και τμηματικά τον χυμό λεμονιού. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με τον ζωμό του φαγητού και χτυπάμε λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ή τη γάστρα και ανακινούμε να πάει παντού. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε σβησμένη φωτιά.
- Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή, προσθέτοντας επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο σε κάθε πιάτο.