Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μυστικά και tips για επιτυχημένα πιάτα ζυμαρικών που μοσχοβολούν καλοκαίρι.
Τα ζυμαρικά είναι πάντα μια νόστιμη, γρήγορη και εύκολη λύση για το καθημερινό μας τραπέζι. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την πληθώρα των λαχανικών που έχουμε στη διάθεσή μας οι επιλογές είναι πολλαπλάσιες και άκρως ορεκτικές. Ας εστιάσουμε σε κάποια μυστικά που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τους μαγειρικούς μας ορίζοντες και να αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη ώστε να εμπνευστούμε εύκολα, νόστιμα και υγιεινά πιάτα για το καθημερινό μας τραπέζι.
1. Φρέσκια ντομάτα παντού!
- Τo καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, άρα πιο γευστικές, πιο κόκκινες και πιο οικονομικές από ποτέ, τις χρησιμοποιούμε όχι μόνο στις σαλάτες αλλά και στις σάλτσες μας, αφού η ντομάτα εποχής αποτελεί εγγύηση νοστιμιάς.
- Μια απλή σάλτσα ντομάτας είναι ιδανική συνοδεία για όλα τα ζυμαρικά και η απόλαυση ολοκληρώνεται με λίγο τριμμένο πικάντικο τυρί της επιλογής μας ή τρίμμα φέτας στο σερβίρισμα.
- Το σκόρδο είναι απαραίτητο στη σάλτσα ντομάτας (το βάζουμε ολόκληρο για να μπορούμε να το αφαιρέσουμε στο τέλος), ενώ το κρεμμύδι προαιρετικό.
- Δεν το παρακάνουμε με το λάδι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να χάσει τα υγρά της και να πήξει.
- Για να δώσουμε χαρακτήρα στη σάλτσα ντομάτας μπορούμε να την αρωματίσουμε με βασιλικό, με μαϊντανό, με δυόσμο, με κανέλα και μπαχάρι, με ούζο, με μαντζουράνα, με ξύσμα πορτοκαλιού κλπ.
- Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα υλικά να βράσουν μαζί με τη σάλτσα μας όπως: κεφτεδάκια, τόνο κονσέρβας, γαρίδες, τηγανισμένα κομματάκια μελιτζάνας κλπ.
2. Πέστο δεν φτιάχνουμε μόνο με βασιλικό…
- Το πέστο βασιλικού είναι μια κλασική ιταλική συνταγή με καταγωγή από τη Γένοβα, όμως εκτός από πέστο βασιλικού μπορούμε να φτιάξουμε πέστο και με άλλα πράσινα αρωματικά και βότανα (μαϊντανό, δυόσμο, μαντζουράνα, άνηθο κλπ), να παραλλάξουμε την παρμεζάνα με άλλο πικάντικο τυρί και το κουκουνάρι με άλλο ξηρό καρπό (καρύδι, αμύγδαλο, κάσιους κλπ).
- Πέστο μπορούμε να φτιάξουμε επίσης με βάση διάφορα λαχανικά όπως ψητές πιπεριές – πράσινες ή Φλωρίνης, με παντζάρια βραστά ή ψητά, με μπρόκολο κλπ.
3. Τα λαχανικά εποχής είναι η καλύτερη πρώτη ύλη…
- Τα καλοκαιρινά λαχανικά (μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι, κολοκύθα, ντομάτες και ντοματίνια) είναι η καλύτερη πρώτη ύλη για σάλτσες ζυμαρικών. Ξεκινάμε κόβοντάς τα σε κύβους και σοτάροντας τα μαζί με σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, μπορούμε να τα σβήσουμε στη συνέχεια με κρασί και να τα τελειώνουμε βράζοντάς τα με ντομάτα τριμμένη ή κομμένη σε κυβάκια.
- Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε να τα ψήσουμε στη σχάρα ή στον φούρνο πριν τα ενώσουμε με τη σάλτσα.
4. Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα!
- Οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι καραβίδες και τα μύδια κάνουν καλή συντροφιά με τα ζυμαρικά, ενώ παράλληλα χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα και ταιριάζουν άψογα με σάλτσες ντομάτας ή με λευκές κρασάτες σάλτσες.
- Το ίδιο καλή επιλογή είναι οι φρέσκιες σαρδέλες, τα μικρά μπαρμπούνια και από παστά ψαράκι η αντσούγια, η ρέγκα, το σκουμπρί, η καπνιστή πέστροφα και ο σολομός, ιδιαίτερα σε κρύα πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες.
5. Αν έχουμε σάλτσα δεν χρειάζεται να προσθέτουμε βούτυρο ή λάδι στα ζυμαρικά.
Τα ζυμαρικά θα πάρουν τη λιπαρή ουσία από τη σάλτσα καθώς τα ενώνουμε με ή χωρίς φωτιά.
6. Δεν παραβράζουμε τα ζυμαρικά μας…
Προσέχουμε να βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία τους, έτσι ώστε αφού τα σουρώσουμε να τα ενώσουμε με τη σάλτσα και λίγο από το νερό των ζυμαρικά μας για να βράσουν για λίγο μαζί, να ρουφήξουν σάλτσα και να αποκτήσουν τη σωστή υφή. Αλλιώς, αν τα ρίξουμε στη σάλτσα κανονικά βρασμένα να πάρουν μια βράση με τη σάλτσα, το πιο πιθανό είναι να λιώσουν.
7. Αποφεύγουμε τις βαριές σάλτσες και τις κρέμες
Αν χτυπήσουμε στον πολυκόφτη 150γρ. φέτα ή κατίκι Δομοκού με λίγο βραστό νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά μας και το προσθέσουμε στα στραγγισμένα ζυμαρικά μας σε ένα τηγάνι ώστε να πάρουν μια βράση μαζί και να δέσουν, θα έχουμε μια υπέροχη κρεμώδη σάλτσα, με πολύ λιγότερα λιπαρά.